Турция провокира Израел. Теми от световния печат

Египет изгради стена около посолството на Израел в Кайро след като напрежението между двете страни предизвика гневни протести, по време на които през миналия месец демонстрант се покатери върху сградата и премахна израелския флаг, пише канадският вестник „Торонто сън”.
След като строителството на стената започна преди няколко дни, много египтяни се събраха пред посолството, за да изразят отново своето недоволство. Някои от тях изписаха със спрей надписа: „Хората желаят падането на тази стена”, а други изрисуваха знамето на Египет.
Египетските власти посочиха, че бетонната преграда с височина около два метра и половина има за цел по-скоро да защити обслужващия персонал в посолството, а не израелските дипломати.

Ръководителят на Палестинската автономия Махмуд Аббас наскоро проведе редица срещи с представители на висшето ръководство на Израел, съобщава вестник „Джерусалем пост”.
По данни на изданието Аббас е съобщил, че последно време няколкократно се е срещал с президента на Израел Шимон Перес и с министъра на отбраната Ехуд Барак. Срещата с последния се е провела в Йордания на 24 август, като на нея са били обсъдени перспективите за развитие на палестинско-израелските отношения. Махмуд Аббас е съобщил за тези преговори по време на среща с представители на израелската интелигенция, подкрепяща независимостта на палестинските територии.

Девет души пострадаха след като скоростен влак дерайлира в югоизточната част на Норвегия в окръг Хедмарк, съобщава вестник „Норуей пост”.
Съобщава се, че причината за инцидента вероятно е поройният дъжд, който е отнесъл почвата под железопътната линия. Във влака, пътуващ от град Рьорус за Хамар, са се намирали общо 31 души.
През 2000 г. в същия район се случи една от най-големите железопътни аварии в историята на Норвегия, при която се сблъскаха два влака и загинаха 19 души.

Властите в Ерусалим заявиха, че не са учудени от задържането на израелски пътници на летището в Истанбул. Според Израел Турция търси открита конфронтация, съобщава израелският вестник „Йедиот Ахронот”.
„Турците се опитват насилствено да ни тласнат към открита конфронтация и сблъсъци на международната сцена, но ние няма да им доставим това удоволствие”, заяви израелски дипломатически източник.
Десетки израелски пътници бяха държани в продължение на няколко часа от полицията на летището в Истанбул, а паспортите им бяха отнети. Някои от пътниците разказват, че са били подложени на унизителни разпити.
През миналата седмица Турция взе решение да понижи нивото на дипломатическите отношения с Израел, след като израелските власти отказаха да се извинят за операцията срещу флотилията за Ивицата Газа през 2010 година.

Сирийската армия днес предприе операции срещу няколко града и селища на територията на страната в опит да сложи край на протестите срещу президента Башар Асад, съобщава вестник „Ню Йорк таймс”.
Според сирийска правозащитна организация убити са най-малко петима протестиращи – трима в Хомс, един в Тал Халах и още един в северната провинция Идлиб.
Сирийската армия е предприела и операция в района на Хама.
По данни на ООН най-малко 2200 души са загинали от началото на демонстрациите срещу режима на Асад, които започнаха преди повече от пет месеца. Сирийското правителство оспорва данните и твърди, че се сражава с ислямистки въоръжени групи.

Партията на германския канцлер Ангела Меркел бе победена на регионалните избори в собствената й провинция. Това е пета изборна загуба за ХДС от началото на годината на фона на неуспеха на правителството на Меркел да убеди избирателите, че дълговата криза в еврозоната е под контрол, пише вестник „Сидни морнинг хералд”.
Социалдемократите спечелиха 36,5% от гласовете в провинция Мекленбург-Западна Померания. ХДС на Меркел спечели 23,3% от гласовете – най-лошият резултат от обединението на Германия.
Резултатът в Мекленбург-Западна Померания, източна провинция, в която се намира избирателният район на Меркел, означава, че националната коалиция на канцлера е победена или е загубила гласове на всичките шест регионални избори от началото на годината.

Източник: focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини