Жена победила смъртта бори неграмотността в харманлийско село

Ваня Килова живее втори живот с новото сърце

46-годишната Ваня Килова от харманлийското село Бисер е намерила нов смисъл в живота си след животоспасяваща операция по присаждане на сърце. С помощта на местното кметство, борбената дама е успяла да спечели проект на „Глобални библиотеки“-България и да възстанови неработещата от 15 години библиотека в селото. Книгохранилището е снабдено и с три нови компютъра, ксерокс, принтер и интернет връзка. Благодарение на благоустройството, 150 от 820-те жители на селото са регистрирани читатели. А Ваня работи на доброволни начала като библиотекар.

Историята на жената е нещо средно между индийска трагедия и холивудска драма, за щастие с щастлив край. От 19 годишна Ваня страда от дилатативна кардиомиопатия. Разширяващото и се сърце уврежда и други органи. Изходът е смърт или трансплантация. С години се чака подходящ донор. През 2007-ма година лекарите в клиниката на проф. Чирков в София и дават два дни живот. За нейно щастие, навръх Гергьовден и намират донор. 36-годишна майка на две деца от Варна е в мозъчна смърт. Сърцето е трансплантирано на Ваня от екипа на д-р Челингирова и доц Царянски. Операцията е успешна, но следват две години на отхвърляне и пиене на мощни имуносупресори за подтискане на имунната система. Пипва всяка инфекция, за която средностатистическия българин може да се сети. Костите стават чупливи, появява се подагра. За капак и онкологичен проблем с последваща тежка операция. До началото на тази година. Ваня се измъква от депресията и решава, че всеки ден е подарък. На 23-ти май откриват обновената библиотека, а тя започва работа като секретар на читалището. Така открива и втория смисъл в живота си. Първият е щерката Радина, която Ваня е осиновила на 26-годишна възраст.

Днес жизнената дама от Бисер помага на учениците от селското школо да четат и пишат, учи ги да боравят с интернет, а възрастните - да откриват богатството на световната литература. Всичко това съвместява с въртене на домакинство и грижи за градината. Единственото, което за нейно съжаление не може да прави, е да прекопава лехите със зеленчуци и цветя, както и да вдига тежко. Със скромните си доходи се чувства полезна в семейството, което иначе се задъхва под тежестта на 20-те хиляди лева креди, взет през годините на болест.

За миналото мисли само в един аспект. „В мен живеят сякаш двама души. Често си мисля за тази жена от Варна. Не мога да потърся семейството и, защото все едно да бръкна в раната им. Но ако някой път децата и ме намерят, мисля че ще бъда достойна за тях, като човека, който продължи живота на майка им“.

В България има само 5-6 жени с успешно трансплантирани сърца. Общия брой на трансплантираните пък е шокиращо малък. Ваня има обяснение. Смята, че интелигентните хора по-лесно се съгласяват на донорство. Може би защото дарилата сърцето и е било учителка.

И по лесно разбират, че ако един умре, 4-ма други могат да живеят с неговите органи. Разбира обаче и тези, които не искат. Трябва да се види смъртта в очите, за да промени човек предразсъдъците си. Дано на хората не им се налага да разбират нещата по този начин, пожелава си Ваня.

За жената, която получи втори живот, вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Жената съвместява длъжностите на библиотекар и читалищен секретар
След работния ден, лично се грижи за салатите
....и десерта
Смогва и за домакинството с помощта на дъщеря си Радина
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини