Станко Инджов грабна коча в Горно Прахово

42-годишният Станко Инджов от Златоград спечели голямата награда - коч на традиционния турнир по свободна народна борба в ардинското село Горно Прахово. „Башът” бе дарено от местния бизнесмен Метин Мурад, основен спонсор на състезанието. Бившия борец от Смолянско грабна приза след дълъг, оспорван и много изморителен двубой игран до туш с голямата надежда на домакините Юсуф Юксел. Въпреки по-малкото си тегло 19-годишният Юсуф успя да затрудни максимално победителя, който още преди началото на пехливанските схватки бе определян за основен претендент за коча. По-късно баш пехливанинът от Златоград  продаде коча на местния земеделец Хасан Хабибов.

„От медиите в Златоград научих, че в Горно Прахово ще се проведат всенародни борби. Исках да видя на място на какво равнище са местните борци. Досега съм печелил над десет коча и телета в различин турнири в страната”, сподели Станко Инджов.

Над 100 борци премериха сили в традиционните народни борби в Горно Прахово, проведен в неделя на местния стадион. Пехливанските схватки продължиха повече от 4 часа, а интересът към тях, въпреки топлото време, беше изключително голям. Схватките бяха наблюдавани и от кмета на община Ардино Ресми Мурад и председателя на местния парламент Айдън Серкан. В двубоите участваха борци от Кърджали, Златоград, Смолян, Пловдив, Асеновград и от Турция. Организатор на спортната надпревара бе Сдружението за подпомагане и сътрудничество „Тосчалълар" (Горно Праховци).).

Участниците бяха разпределени в три възрастови групи – деца, юноши и мъже.

При най-малките състезателите на СКБ „Крепост” от Стремци, водени от президента на клуба Веляйтин Вели показаха техника, отлична физическа подготовка и обраха бурните овации на зрителите.

При мъжете в категория до 65кг първи стана Илхан Нури от Башево, следван от Мехмед Бахтияр от Стремци и Рейхан Рамадан от Горно Прахово, а в категория до  75кг приза грабна Юсуф Юксел, втори остана Айхан Ибрям от Асеновград.

При най-тежките победител стана Станко Инджов, втори е Димитър Касов от Пловдив, а трети Иван Деливерски от Златоград.

Главен съдия беше изтъкнатият борец, бивш треньор и учител от Горно Прахово Рамадан Емрула (Шен). Той сподели, че турнирът е преминал на високо ниво и при добра организация. Както се очакваше срещите се изиграха в спортсменски дух, а състезателите показаха отлична физическа подготовка и високо техническо майсторство. Много се впечатлих от играта на младия борец от Башево Илхан Нури. Ако участва в по-големи турнири ще се набие непременно в очите на специалистите. Има има голямо бъдеще в това момче, каза Емрула.

Всички призьори получиха парични премии от спонсора на състезанието Метин Мурад.

Победителите в отделните категории:
Деца:

До 35 кг:
1. Фарис Мустафа – Стремци
2. Мустафа Юзкан – Стремци

До 40 кг:

  1. Дургуд Тасим – Стремци
  2. Серкан Сезгин – Стремци
  3. Мерт Мурад – Стремци

До 45 кг:

  1. Байрам Шабан – Стремци
  2. Мустафа Мехмед – Стремци
  3. Билнур Бахтият – Стремци

Юноши:

До 50 кг:

  1. Тасим Бирол – Стремци
  2. Сюлейман Гюнер – Стремци

До 60 кг:

  1. Мехмед Исмаил – Стермци
  2. Сюлейман Шериф - Стремци

Мъже:

До 65 кг:
1. Илхан Нури - Башево
2. Мехмед Бахтияр - Стремци
3. Рейхан Рамадан – Горно Прахово

До 75 кг:
1. Юсуф Юксел – Горно Прахово
2. Айхан Ибрям - Асеновград

Над 75 кг:
1. Станко Инджов - Златоград
2. Димитър Касов - Пловдив
3. Иван Деливерски – Златоград

За баш пехливанин:
1. Станко Инджов - Златоград
2. Юсуф Юксел – Горно Прахово

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини