Мевлид в Горно Прахово за здраве и берекет

Повече от 500 души от ардинското село Горно Прахово, околните села и изселници, които пристигнаха от Турция, Белгия, Холандия, участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет край чешмата в местността „Насуфлар съртъ”.

Събитието беше чисто религиозно - с четене на айети от Корана. Тук преди 99 години по време на Балканската война са били убити местни жители. Мюсюлманите почетоха и тяхната памет. Началото на религиозния обред датира от 1995 г., а идеята е била по инициатива на покойния Ниязи Емин и бившия кмет на Горно Прахово - Мюмюн Емин.

Градоначалникът на община Ардино Ресми Мурад и заместникът му Изет Шабан също уважиха религиозното събитие. Организатори бяха Сдружението за подпомагане и сътрудничество „Тосчалълар" (Горно Праховци) и местното джамийско настоятелство.

Майстор-готвачът Сабри Мустафа приготви 20 казана кешкек - варено жито с месо. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъщи. Кешкекът е традиционно ястие в този край. Разходите бяха поети от изселническите сдружения „Тосчалълар” и местният бизнесмен Касим Местан.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини