Съдът: Паяците остават на трупчета. Преглед на регионалния печат

"Темида": Паяците остават на трупчета" водещо заглавие в "Новинар юг". Хасковският административен съд отхвърли искането на кмета за отмяна на принудителното спиране на репартрираните машини. Припомняме, че преди месец Държавната автоинспекция свали номерата на хасковските паяци и ги спря от движение за 6 месеца. Причината е липса на лиценз от общината да извършва превоз на товари срещу заплащане. Мотивите на местната власт в жалбата до съда са, че принудителната мярка подронва престижа на местната власт и създава обществена нагласа, че за тези 6 месеца общината въобще няма да упражнява контрол, както и че досегашната и дейност била незаконна. А това пряко увреждало авторитета на администрацията. Съдът отхвърля тези доводи. От една страна наложената 6-месечна забрана  е според изискванията на закона за подобен род нарушения. От друга страна, общината не може да претендира че и се нанасят вреди, тъй като липсват доказателство за тяхното настъпване, вид и размер.

Строго погледнато, общината пак си глобява неправилно паркираните шофьори. Фишовете са за 25 лв вместо досегашните 34, които се плащаха за освобождаване на репатриран автомобил. Виж, удар за авторитета на местната власт наистина има. Оказва се, че общината изпълнява дейност в разрез със закона, т.е. незаконна. Това си е характерен български абсурд, държавата нарушава закона, който трябва да налага и пази.

"Ремонтът на трети подем за 6 млн.тръгва"-чело. Реконструкцията на водопровода захранващ Хасково с вода стартира до 2 седмици. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е подписало договор с изпълнителя -столичната Вил Макс", съобщава шефът на местното ВиК инж. Петко Стойчев. Подмяната на старите 30 годишни стоманени тръби ще завърши до края на октомври. Досега авариите по трасето бяха почти ежедневие и всеки път водоснабдяването на областният град висеше на косъм.

"За лунен пейзаж след "Стройко 2000" гласуват съветници". Скандално решение на димиторвградският общински съвет. По предложение на кметът Стефан Димитров, съветът трябваше да гласува прекратяване на концесията за добив на варовик от фирма "Стройко 2000" в района на Караджова чешма. Концесионната площ граничи с територия за обществено предназначение, включена в приетия план за развитие на града. Половината съветници решиха, че не може да се допусне на такова място да се създава лунен пейзаж с дупки прах и боклуци, характерни за вяска кариера. Още повече, че това застражава здравето на димитровградчани, особено на тези живеещи въввилна зона Габера и южните покрайнини на града. Опонентите им обаче бяха с 1 глас повече.

Какви са доводите на крехкото мнозинств,о разрешило замърсяването на града, така и не бе оповестено. На практика тези, които са избрани за да пазят хората гласуваха срещу тях. И това е характерно за България.

"205 годишна църква чака долнолуковци за събор" След 20 годишно прекъсване се възстановява съборът в ивайловградското село. Местни се организирали чрез Фейсбук, канят и чужденци. Голямата атракция на селото е вкопаната в зямата църква, строена преди повече от 200 години. Тя е била построена за дни, за да не бъде разрушена от турците. Според султански указ в Османската империя, храм с вече изграден покрив не може да бъде събарян.

"Българин? Французите винаги имат едно наум!" Думите са на една госпожа която работила 11 години във Франция, била уж престижен фотограф, но сега се върнала в България. И се чувства спокойно да обобщава и французите и българите. Французите били по широко скроени с по-разкрепостен мироглед. Българите-по ограничени. Били и расисти!!! Французите естествено не са.

Французите може и да са по-отворени към света, защото са били в центъра на световна империя, докато ние сме били в задния двор на една провинциална, дива азиатска деспотия. Да казваш че французите не са расисти, а българите са, е все едно американците да обвиняват, че  робовладелството е измислено в Конго а те са го премахнали.

 В Конго/ където главно са "пазарували" чернокожи за роби/ наистина е имало робство и по някое време янките наиситна са го премахнали в родината си. След като 150 години са издържали икономиката си с него.

А по въпроса за расизма на французите и българите, фотографката си признава че за чужденците, дори и добрите, има разлика в заплащането с един французин. И винаги отношението е по-различно.  Не знам това да е характерно за "расистка" България.

Вестник "Хасковска Марица" днес отново отсъстваше от пунктовете на голяма част от града. От утре ще отсъства и вестник "Новинар Юг" който излиза в едномесечна ваканция. Първият им брой след нея, очаквайте на 1-ви септември.

Това бе от днешния регионален печат.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини