Тръгва кампания срещу безумието по пътищата

Катастрофите са основна причина да умират млади хора

Акция насочва вниманието към жертвите на войната по пътищата. В Кърджали на 29 юли на най-оживените кръстовища ще се раздават листовки със съвети към водачи и пешеходци.

Десетилетието за действие по безопасност на движението 2011-2020 е международна инициатива за предотвратяване на пътно-транспортните произшествия. Те са и основна причина за смърт във възрастовата група 5-29 години. Всеки човек трябва да бъде отговорен водач или пешеходец и да спазва правилата за движение, приканват организаторите.

През 2010 г. на територията на област Кърджали са станали 174 пътно-транспортни произшествия (ПТП) с 15 загинали и 211 ранени. В сравнение с 2009 г. те са с 25 повече, а загиналите - със 7.

Инициативата се организира от Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции, БЧК, Българска асоциация на пострадали при катастрофи и е част от кампанията на ООН и СЗО за предотвратяване на пътно-транспортните произшествия. Целта на акцията, която ще обхване всички областни градове, е да се засили вниманието на хората върху безопасността на пътя, съобщават от пресцентъра на РЗИ в областния център.

По данни на Световната здравна организация травмите от пътнотранспортни произшествия представляват 9% от всички причини за смърт. В 53 страни-членки на Европейския регион на СЗО около 800 000 човека всяка година изгубват живота си заради катастрофи. Най-уязвимите групи са пешеходци, мотоциклетисти и велосипедисти.

Kardjali.bgvesti.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини