Крумовград между златодобива и екологията

Гаранции за здравето на хората и околната среда поиска община Крумовград в лицето на кмета Себихан Мехмед. Общественото обсъждане на инвестиционното предложение за златодобива на Ада тепе продължи над 12 часа.

Тревожни за хората са съдържанието на опасни тежки метали в рудата, в почвата, във водата, която ще се зауства в река Крумовица, както и водоснабдяването в община Крумовград. Против златодобива се обявиха екологични организации като "Зелени Балкани", "Българският център за зелена икономика", "Живот за Крумовград", както и Националният природонаучен музей, Коалиция срещу минните замърсявания, част от местното население. Те смятат че "ще изчезне гората, ще се нарушат местообитанията на костенурки и бръмбари, ще се отрови водата, тютюнът и чушките ще станат непродаваеми, а хората ще се разболеят."

Според друга част от жителите на Крумовград златодобив трябва да има, защото това е бъдещето на района. Те виждат скорошно осигуряване на работни места и развитие на много социални и съпътстващи бизнес дейности, които ще спрат обезлюдяването в региона.

БММ ще спази всички екологични изисквания, ще удовлетвори претенциите на хората и ще влее свежи пари в района, увери Алекс Нестор, шеф корпоративни и външни отношения в компанията, цитиран от БТА.

Правителството даде 30-годишна концесия за разработването на златното находище "Хан Крум" край Крумовград, на “Болкан минерал енд Майнинг”, която е дъщерна на канадската компания "Дънди прешъс металс" през февруари. Златната мина се намира в землищата на селата Гулия, Дъждовник, Звънарка, Къклица, Малко Каменяне, Овчари и Сърнак, община Крумовград. За срока на концесията компанията се ангажира да инвестира над 114 млн. лева, а очакваният средногодишен добив е 850 хил. тона руди. Регистрираното търговско откритие е за над 25 тона злато. Община Крумовград ще получава 30 на сто от концесионните плащания. Проектът за добив на злато край Крумовград мина петгодишни перипетии и дълги съдебни спорове.

Компанията обещава инвестиция в региона от порядъка на 150 млн. долара и постоянна заетост на около 200-250 местни жители в златоизвличането.

Крумовградският градоначалник даде едномесечен срок на "Болкан минерал енд майнинг" да изясни неясните за обществеността на родопската община въпроси. От фирмата обещаха да спазят 30-дневния срок и да отговорят писмено на зададените въпроси.

Kardjali.bgvesti.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини