Таушанова погна кметовете за сайтовете на общините

Експерти на областна администрация извършиха преглед на официалните интернет страници на общините в Кърджалийско в изпълнение на стратегията за електронно управление в Р България -2011 -2015 г. Целта бе да се установи дали местната власт осигурява на потребителите общодостъпна, разбираема и систематизирана информация, както изисква чл. 28, ал. 1 от АПК. Анализът бе извършен по 13 критерии, заложени в Наредбата за административното обслужване и Наредбата за електронните административни услуги. Резултатите показват, че нито една община /с изключение на Крумовград/ не е посочила своя БУЛСТАТ, работното си време и функциите на административните си звена и не е публикувала ежегодните си цели и приоритети. Освен изброеното, община Черноочене не е изписала никакви данни за кореспонденция /адрес, телефон, E-mail/, не е публикувала структурата си и няма описание на административните услуги – последните две констатации важат и за Джебел.

Община Кърджали е единствената, която информира гражданите какъв е редът за подаване на предложения, жалби и сигнали. Пълен набор на услугите, нормативните актове и сроковете има само на страниците на общините Кърджали, Крумовград и Кирково и само при тях могат да се теглят образци и формуляри. Отчети и доклади са публикували единствено Джебел и Ардино, а редът за подаване на искания по Закона за достъп до обществена информация е видим само при общините Кърджали, Момчилград и Черноочене. Декларации по член 12 от Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси има единствено на електронните страници на Кърджали и Момчилград.  

Във връзка с направения преглед на официалните сайтове на общините областният управител Иванка Таушанова изпрати писмо до кметовете с препоръка да направят необходимото, за да отстранят пропуските с цел повишаване ефективността на интернет-страниците и по-голяма прозрачност в местното самоуправление. Според нея, това не изисква големи технически, човешки и финансови ресурси, а е въпрос на организация и подход на управление.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини