Магистратите:обвинението срещу Хасан Азис почива на предположения

         7-ми състав на Софийски районен съд, с председател Иван Стоилов, днес – 29 юни 2011 г. (сряда), прекрати и върна на прокуратурата  за отстраняване на процесуални нарушения наказателно дело от общ характер, заведено срещу Хасан Азис Исмаил (кмет на Кърджали). Азис е обвинен за четири деяния при продължавано престъпление, чрез които е направил опит да набави имотна облага за „Устра холдинг”, като с това е можел да причини вреди в големи размери за държавата – (престъпление по чл. 210, ал.1, т.3 и т.5, вр. чл. 209, ал.1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК).Това се казва в прессъобщение на Софийски градски съд.

В документа се казва още:

Съдебното производство е прекратено в съдебно заседание, защото защитата на подсъдимия именно днес изложи аргументи за неясноти в обвинението, които съдът, след като изслуша становището на прокуратурата, прие за основателни. Определението на съда е основано на чл. 288 от НПК.

В мотивите си за връщането, съдът сочи, че обвинителният акт не може да почива на предположения, а трябва да е ясен, непротиворечив и да не създава никакви съмнения у подсъдимия, относно характера и отделните параметри на повдигнатото му обвинение.

Установи се, че между обстоятелствената част и диспозитива (шапката) на обвинителния акт има вътрешни противоречия и неясноти относно това дали има причинена една имотна вреда на стойност 8 милиона лева  или има четири отделни вреди за същата стойност. Не е посочено на кого е направен опит да бъде причинена вредата. Една от инкриминираните дати – 29 януари 2009 г., посочена в диспозитива, не фигурира никъде  другаде в обвинителния акт. Неясно остава защо в обстоятелствената част на обвинението се говори за две писма, а в диспозитива става дума за четири, като не е уточнен техният регистрационен номер.

Въз основа на тези аргументи съдът прекрати съдебното производство и го върна на прокуратурата за прецизиране на неяснотите.

Бележка:

В диспозитива на обвинителния акт се твърди, че през периода от 23 януари до 19 юни 2009 г. , Азис като длъжностно лице изпратил писма до МРРБ на Република България относно цената на имот от 15.966 кв.м , собственост на „Устра холдинг”. Чрез тези писма Хасан Азис се опитал да заблуди Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие и благоустройството и Пламен Орешарски, министър на финансите, че цената на имота възлиза на 8 940 960 лева, след като действителната цена е 846 200 лева. Азис  изисквал милионите да бъдат заплатени като обезщетение на собственика на земята „Устра холдинг”. По този начин кметът е направил опит да причини вреда на МРРБ в големи размери – 8 094 760 лева, като опитът е останал недовършен поради независещи от дееца причини.

Обвинението се представлява от трима прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП).

Мярката за неотклонение на Азис е „подписка”.

Съдът трябва да разпита 17 свидетели и 3 вещи лица.

Първото съдебно заседание по делото от 11 май 2011 г. е отложено, защото обвинителният акт не е връчен в срок на подсъдимия Азис и той не се беше запознал с това, в което е обвинен. Междувременно той смени и защитниците си.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини