4 °C

Паисиевци наблягат на хорото

Над двора на СОУ „Отец Паисий“, Кърджали се леят звуци на народни хора, които радват ученици и учители, родители и баби, а и съседи по балконите. Скоро не изтрайват сърцата и вити хора пълнят пространството. Един празник бе подарен в съботния майски ден от танцьорите на господин Алексей Атанасов Настев, възпитател в начален курс.

Цяла учебна година два пъти в седмицата той посреща и изпраща с широка усмивка палавниците от първи до четвърти клас, избрани да учат стъпките на българското хоро. Идеята е на директора на училището г-н Златко Атанасов съвместно с Тракийското дружество.

Занятията се провеждат в малкия физкултурен салон на СОУ „Отец Паисий“. По думите на г-н Настев залата е идеална за такава работа-тук е топло, приятно, светло, с удобна настилка, само за игра. Децата за час и петнайсет минути са в света на красотата на българския фолклор. Акордеонистът  бай Дончо обича децата и е много търпелив. Затова в отговор получава най-големите целувки от малките танцьорки.

Общо 25 деца се кичат с народните носии по време на представления. „За жалост повече са момиченца, момченцата са малко“ – споделя ръководителят на състава. За него е важно, че учениците изграждат отношение към народното творчество, че им е интересно и че имат желание да са най-добри. Училище „Отец Паисий“ за тях наистина е желана територия.

Альоша Настев не само учи децата на магията на танца, но се грижи и за душевното им възпитание – за реда, дисциплината той ползва своя личен пример, педагогическото си майсторство, премерената строгост и най-вече голямото си човешко сърце. Всички го обичат и това ясно личи в светналите очи на игрохорците. Учителят не скрива истината, че това е много трудна работа с индивидуалисти като днешните деца в нашето време.

Първият танц, който научават малките ученици е „Ширто“ – бавен македонски танц. Лесно се учи – само 4 такта е. Следват Право хоро, Пайдушко, Дунавско хоро. Децата са запалени с искрата на учителя си. С особен мерак тупат крак в танца „Бяла роза“. А майсторлъка те показват в добружанския танц, бавен и с причукване, наречен „Ръка“.

С радост Альоша Настев споделя: „Скоро след научаването на хората започнаха изявите на детския състав за народни танци „Тракийче“. Първото показване бе на 26.ІІІ.2011 г. на площада в Деня на Тракия. Няма да се забрави участието в голям концерт на сцената на театър „Д. Димов“ заедно със състави на читалището в кв. Гледка и на Тракийския клуб. Удоволствие бе за мен и децата в Майските празници в Кърджали, посетени от председателя на българския Парламент г-жа Цецка Цачева. Само за месец май децата имаха 7-8 изяви. Усещам как те стават по-отговорни за поведението, успеха и задълженията си.“

Пожелаваме и догодина да се радваме на малките танцьори, сред които да срещнем отново имената на Пресияна Стефанова, Иванина Ганева, Антония Пъндева, Йоана Загорска, Вероника Делчева, Селин Четин, Ралица Петкова и на всички останали красиви момичета и момчета от СОУ „Отец Паисий“.

Красимира Георгиева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини