Паисиевци наблягат на хорото

Над двора на СОУ „Отец Паисий“, Кърджали се леят звуци на народни хора, които радват ученици и учители, родители и баби, а и съседи по балконите. Скоро не изтрайват сърцата и вити хора пълнят пространството. Един празник бе подарен в съботния майски ден от танцьорите на господин Алексей Атанасов Настев, възпитател в начален курс.

Цяла учебна година два пъти в седмицата той посреща и изпраща с широка усмивка палавниците от първи до четвърти клас, избрани да учат стъпките на българското хоро. Идеята е на директора на училището г-н Златко Атанасов съвместно с Тракийското дружество.

Занятията се провеждат в малкия физкултурен салон на СОУ „Отец Паисий“. По думите на г-н Настев залата е идеална за такава работа-тук е топло, приятно, светло, с удобна настилка, само за игра. Децата за час и петнайсет минути са в света на красотата на българския фолклор. Акордеонистът  бай Дончо обича децата и е много търпелив. Затова в отговор получава най-големите целувки от малките танцьорки.

Общо 25 деца се кичат с народните носии по време на представления. „За жалост повече са момиченца, момченцата са малко“ – споделя ръководителят на състава. За него е важно, че учениците изграждат отношение към народното творчество, че им е интересно и че имат желание да са най-добри. Училище „Отец Паисий“ за тях наистина е желана територия.

Альоша Настев не само учи децата на магията на танца, но се грижи и за душевното им възпитание – за реда, дисциплината той ползва своя личен пример, педагогическото си майсторство, премерената строгост и най-вече голямото си човешко сърце. Всички го обичат и това ясно личи в светналите очи на игрохорците. Учителят не скрива истината, че това е много трудна работа с индивидуалисти като днешните деца в нашето време.

Първият танц, който научават малките ученици е „Ширто“ – бавен македонски танц. Лесно се учи – само 4 такта е. Следват Право хоро, Пайдушко, Дунавско хоро. Децата са запалени с искрата на учителя си. С особен мерак тупат крак в танца „Бяла роза“. А майсторлъка те показват в добружанския танц, бавен и с причукване, наречен „Ръка“.

С радост Альоша Настев споделя: „Скоро след научаването на хората започнаха изявите на детския състав за народни танци „Тракийче“. Първото показване бе на 26.ІІІ.2011 г. на площада в Деня на Тракия. Няма да се забрави участието в голям концерт на сцената на театър „Д. Димов“ заедно със състави на читалището в кв. Гледка и на Тракийския клуб. Удоволствие бе за мен и децата в Майските празници в Кърджали, посетени от председателя на българския Парламент г-жа Цецка Цачева. Само за месец май децата имаха 7-8 изяви. Усещам как те стават по-отговорни за поведението, успеха и задълженията си.“

Пожелаваме и догодина да се радваме на малките танцьори, сред които да срещнем отново имената на Пресияна Стефанова, Иванина Ганева, Антония Пъндева, Йоана Загорска, Вероника Делчева, Селин Четин, Ралица Петкова и на всички останали красиви момичета и момчета от СОУ „Отец Паисий“.

Красимира Георгиева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини