Езиковата: Да съхраним земята

На 14.06.2011г в Актовата зала на ГПЧЕ „Христо Ботев” бе отбелязана седмицата, посветена на Земята. По инициатива на преподавателя по биология в  гимназията  Елена Терзиева  бяха изложени табла за изложба под наслов „Да съхраним Земята”, на които  са  изобразени застрашени животински видове, както в Родопите, така и в света. Бе подготвен кът с информационни материали, от които учениците от 9 клас първи имаха възможността да научат повече за  замърсяване на околната среда и настъпващата в последствие невъзвратима промяна в климата на Земята.  Не бе пропуснат и въпросът с озоновата дупка, топенето на ледниците и покачването на морското равнище. Пред погледа на учениците оживяха страшните ураганни ветрове, торнада и наводнения.  Чрез участието си в  играта „Потомци” присъстващите научиха за последиците от немарливата и безотговорна човешка дейност, която причинява  изчезването на невъзобновими ценни ресурси и богатства на Земята.

         С образователна и възпитателна цел на деветокласниците бе представена мултимедийна презентация на тема: „Зелените покриви - острови на спокойствието”, подготвена от учениците от Еко-клуба към ГПЧЕ „Христо Ботев”. Г-жа Терзиева поясни изчерпателно за произхода, ползата, предимствата  и технологията за изграждането на такива покривни конструкции в сградата на гимназията, които на практика ще намалят драстично нагряването през лятото, ще спестят енергия за охлаждане чрез изкуствена климатизация,  ще доставят по-големи количества свеж въздух, ще променят градския климат и ще създадат допълнителни пространства за отдих. В края на презентацията г-жа Терзиева подчерта  „Растителността е безценна. Ние зависим от нея и не можем без нея. В хаоса на модерния град всяко добре проектирано зелено пространство осигурява отмора от шума и суматохата около нас. Покривните градини са острови на спокойствието в  напрегнатата градска среда. Те поддържат връзката ни с природата, там където тя не може да се осъществи по друг начин.”

Учениците от 9 клас  останаха много впечатлени от представената възможност за нестандартно решение за справяне с глобалното замърсяване и затопляне и си пожелаха покривите на тяхното училище да се превърнат в зелени градини  и средство за поддържане на ежедневна връзка с природата.  

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини