Държавата поощрява военното обучение,Кърджали с едни гърди напред

Лагерът при Широко поле става център за военно обучение на ученици и студенти от цялата област. Той е уникален за страната и на инспекция в него пристига главния секретар на Министерството на отбраната ген.Топалов. Възстановяването на военната подготовка за младежите с готвения Закон за резерва на Въоръжените сили прави лагерът при Широко поле основна база в региона. Това сподели за Кърджали бг вести майорът от резерва и преподавател по военно дело Минчо Гумаров. Той смята, че в новия закон трябва да бъде заложена военна подготовка траеща месец. Първата година от обучението тя трябва да е една седмица, а на втората –три. Това ще кали младите хора и ще ги научи да боравят с оръжието, смята Гумаров.

 Той припомни, че базата разполага с много учебни пособия. Има и истинска гаубица, подарена от кмета Хасан Азис. Сега ще бъдат доставени походна хлебопекарна и походна кухня.

  Военното обучение бе премахнато през 1987 г. Лагерите включително и този в Подкова, където се подготвяха учениците от някогашния Кърджалийски окръг бяха закрити и разграбени. Благодарение на усилията на общината и Минчо Гумаров този при Широко поле бе развити запазен.

  Според народният представител от ГЕРБ Красимир Велчев, военното обучение ще помогне армията да има резерв, който да брани страната при въоръжен конфликт. Ще има и положително влияние върху борбата с престъпността. Младите хора ще могат да си вземат оръжие и да се защитават. Идеята се ползва с широка подкрепа сред депутатите.

 Министърът на отбраната Аньо Ангелов поясни, че военното обучение за ученици и студенти ще бъде по желание, а не задължително. Такова е то от години в Кърджали в лагера на Широко поле. Не става ясно обаче, дали управляващите са заимствали идеята от нашия лагер.

Георги Кулов

Минчо Гумаров
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини