Полицаите излизат на улицата,пазят децата

От 1-ви до 15-ти юни започват засилени проверки по пътищата в областта в рамките на специализирана операция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”  Целта е полицейските служители да реагират и се намесват при рисково поведение на децата,  част от които вече са във ваканция и стават активни участници в движението. Особено внимание ще се обръща на местата, които представляват повишена опасност за децата, както и в участъците, където е имало произшествия. За тази цел в Пътна полиция-Кърджали е направен анализ на пътнотранспортните произшествия с деца и са определени мерки за превантивно въздействие. Независимо че операцията има определен период, полицията ще бъде ангажирана с безопасността на децата през цялата лятна ваканция.

В знак на съпричастност за опазване на децата в пътното движение Пътна полиция призовава водачите на 1-ви юни – Международния ден за закрила на детето, да управляват автомобилите и през деня с включени фарове на къси светлини.

Анализът на пътната обстановка в областта от началото на тази година до края на месец май показва намаление на тежките ПТП с 25, на загиналите с 5 души и на ранените с 21 в сравнение със същия период на миналата година.  От началото на тази година на територията на областта са регистрирани общо 162 ПТП, като 43 от тях са тежки, без загинали и с 60 ранени.

Най-често допусканите  ПТП са сблъскване между МПС, преобръщане на МПС, блъскане на МПС в предпазна ограда, в паркирано ППС, дърво, стълб и блъскане на пешеходец.

Почти всички допуснати ПТП са по вина на водачите на МПС, като най-често причините са несъобразената скорост, отнемането на предимство и управление на МПС след употреба на алкохол.

От началото на тази година при  12 ПТП са пострадали 13 деца и юноши, като 5 от тях са пешеходци, 7 пътници и 1 неправоспособен водач на мотопед. Основните причини са несъобразена скорост и отнемане на предимството на пешеходците.

През пролетно-летния период на 2010 г. са регистрирани 18 тежки ПТП с пострадали деца и юноши, при които са ранени 20. Вследствие на несъобразена скорост са причинени 11 произшествия с 12 ранени, след употреба на алкохол са станали 3 произшествия с 4-ма ранени, а след отнемане на предимство 2 ПТП с 2-ма ранени. Две са пътните произшествия, предизвикани от неправоспособни водачи с 2-ма ранени.

Основните причини за травматизма с деца и юноши са:  движение с превишена и несъобразена скорост  /главно в населените места/;  неспазване на предимство; недостатъчен родителски контрол над играещи навън малки деца; липса на нагласа у водачите да се движат по-ниски скорости и с мобилизирано внимание и отговорност когато возят деца; неизползване на  обезопасителни седалки с колани при возене на малки деца в автомобила; неизползване на светлоотразители и светлоотразителни жилетки, недостатъчно ползване на дрехи и обувки с такива елементи  от децата и юношите.

По характерни ПТП, при които са постдали деца:

На 29.05.2011 г. около 14,30 часа, на около 1 км след с.Стремци, водач на лек автомобил  “ВАЗ” отнема предимството и блъска движещия се срещу него мотопед, управляван от 15-годишен неправоспособен водач, който не е използвал предпазната каска. Непълнолетният е тежко ранен и настанен за лечение  в болница. Мотопедът  е собственост на бащата на неправоспособния водач.

На 15.06.2010 г. в 23,35 часа в гр.Кърджали, водачка на лек автомобил управлява след употреба на алкохол, блъска се в паркиран автомобил и е ранен нейният син на 3 г., който  се возил без обезопасителна седалка.

В  България  за последните 15 години средногодишно са загивали от ПТП по 73 деца и юноши.

Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини