Кърджалиец прави пачки от пуканки и от... сентенции

Дантата

Надали някой кърджалиец допуска, че в центъра на града има „подвижен Клондайк”, от който се печели повече от диренето на самородно злато.  Няма човек който да не е виждал сутрин „асфалтовия Сезиф” да бута количката си към пъпа на града . Малцина знаят , че е превърнал продажбата на пуканки в печеливш занаят.

 Човекът който иска да стане милионер от бялото лакомство е отколешен наш съгражданин известен в града и по света като Дантата. Прякорът си е избрал сам. Нарекъл се е на главният герой на Александър Дюма от романа му „Граф Монте Кристо”- Едмон Дантес. Подобно на Дантес и той иска да стане милионер за един ден. Тази му мечта го води през целия съзнателен живот.

  Дантата е известен и на баровците и на фукарите. Изкарал е 11 години като барман в елитно заведение. Посрещал е високи гости от цялата страна. Преди време го осенява идеята да подхване бизнес с пуканки. Чете, че в Америка хора осъмват милиардери след като завъртели търговията с бялото лакомство.

  Решава да опита. Цяла година майстори своята количка. Тя е на газ и произвежда достатъчно количество пуканки за всички кърджалийци, които си падат по царевичния продукт. Изписах си техниката от чужбина, но клаксонът и фаровете са местни. Поръчал съм ги от Димитровградския пазар, споделя Дантата.Дълго време избирал фаровете. Те са от трактор. Исках да са като широко отворени очи,казва Дантата.

  Той привлича клиентелата с призива „Вчера утре и днес само при Дантес!”. Цялата количка е изписана със латински сентенции. „Асфалтовият Сезиф” обича да ги цитира в оригинал и превод на клиентите си:”По добре мъртъв отколкото на колене!”, ”Докато има злоба няма напредък!”,”Благоденствието на един народ е висш закон”.

  Дантата си пада по римската мъдрост още от малък. Баща му е бил човек, който редовно му е цитирал сентенции. „Асфалтовият Сезиф” не само попива. Той сам започва да твори мъдрости. Слабост са му епиграмите. Пращал е на големия сатирик Радой Ралин. Твърди,че хумористът ,често е ползвал негови творби. Свои епиграми Дантата представя и на Слави Трифонов.

  Освен епиграми Дантата твори и поеми за властниците. Любимата му е за Водното огледало в Кърджали. Ще обичаш всички, но ще заклеймяваш лошите им постъпки, съветва ме собственикът на „подвижния Клондайк”.

  Дантата е неуморен в търсенето на своето богатство. Смята, че по- голяма печалба от пуканките носи само шекер памука. Изписал си е машина от САЩ.

 Няма недостоен труд, има недостойни за труда, подчертава Дантата .  Според него богат се става не  с пачки, а със стотинки.

  Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини