Комисар Баранов:Дебнем търговците на гласове в „Боровец”

Комисар Валери Баранов

Роден през 1955 г. Завършва Академията на МВР. От 1983 г.на работа в структурите на Министерството на вътрешните работи, Минал  е през всички стъпала на йерархията : от оперативен работник , през началник група, началник на полицейски участък, началник на районно управление и сега директор на областна дирекция на МВР.

-Като външен човек подложен ли сте на натиск от местни лобита?Има ли ходатайства и как се справяте с тях?

-Не съм подложен на натиск от местни лобита.Дори и да има такива, те не са в моята компетенция. Факт е обаче, че няма ходатайства. Коментирахме с министър Цветанов кадровите промени в дирекцията. Той ме увери,  че имам пълна свобода на действие. От мен се очаква да реша проблеми, свързани с криминалната престъпност и отговорността за подбора на кадрите, с които ще работя е моя. Имам пълната подкрепа на ръководството на министерството по всички въпроси, които трябва да се решават в региона.

-Полицията в Кърджали се зае здраво с уличната престъпност. Как реагират гражданите на това?

-Гражданите са доволни от това, че полицията е долу на улицата и реагира своевременно на техните сигнали. Имаме информация, че кърджалийци са изключително чувствителни към посегателствата върху тяхната собственост, които зачестиха с икономическата криза.  Затова насочихме усилията си в тази посока. На фокус е и сигурността на гражданите. Искаме хората от региона да усещат полицията до себе си.

  Веднага ще кажа,че има и недоволни. Един нарушител, на който е съставен акт и е отнета книжката, никога няма да е доволен.

Забелязвам също, че тук много граждани обичат да се жалват по институциите, пишат и по сайтове. Правят опити да омаловажат това, което е констатирано като нарушение от МВР. Това е тяхно право. Наше задължение е да бъдем точни и безкомпромисни.

-Все по-често се разкриват престъпления по горещи следи. Значи ли  това, че полицаите са мобилизирани по-добре да си вършат работата?

-Да, полицаите са мобилизирани максимално. Организацията, която създаваме, цели да се разкриват престъпленията непосредствено след тяхното извършване. Разбира се, има още какво да се желае. Когато обаче нашите действия са светкавични и дават резултат, се посрещат с одобрение от обществеността. Това е добра мотивация за служителите.

 Мога да кажа , че има нов полъх в работата на криминална полиция.

-Готвят ли се промени на ключови постове в Областната дирекция на МВР?

- Дирекцията вече има нов заместник-директор. Обстоятелствата наложиха тази персонална промяна. Искаме работата да върви по-добре. Основно наблягаме на по-ефективна организация, защото някои дейности бяха занемарени. Съществени промени ще има в криминална полиция. Има направления, в които работата ужасно куца.

 Промените се отразяват динамично на дейността ни. В Джебел установихме извършители на серия от кражби на акумулатори. Разследваме и извършителите в Кърджали. Имаме подозрения, че са гастрольори. Надявам се в скоро време да ги установим.

-Случаят със семейство Мустафови придоби национална значимост. Може ли да се каже, че това е полицейска практика или е изключение?

-Има опити да се внуши, че полицаите бият и тероризират хората. Ако е имало нещо такова, то е било много назад във времето. Днешната полиция е партньор на гражданското общество. Основната й цел е да осигури спокойствието на гражданите.

Специално за случая Мустафови искам да подчертая, че повдигнати обвинения към полицаите, извършили акцията, няма. Образувано е досъдебно производство, в рамките на което ще се установи има ли неправомерно насилие.  

-Обещахте да освободите тротоарите в центъра на града от паркирани автомобили .Какво се прави в тази насока?

-Освобождаваме тротоарите непрекъснато.Днес разпоредих проверки по улица”Екзарх Йосиф”. Там има няколко недобросъвестни водачи, които редовно паркират неправилно. Направиха им актове. Надявам се, че със системни проверки и налагане на наказания, ще ги накараме да спазват закона и ще дисциплинираме и останалите.

 Проблемът обаче с паркирането е сериозен за центъра на града. В такива случаи давам пример със София и конкурса за градоустройство на столицата след Освобождението. На него се явяват френски архитекти, които предлагат проект за централни улици със широчина 112 метра. Тогавашните ръководители на държавата не приели сериозно проекта. Сега ако ги имаше тези основни артерии , нямаше да ги съществуват тежките проблеми със задръстванията.

  Днес сме затруднени много от това, че не се изпълняват изискванията на закона при новото строителство. Необходимо е да има осигурени паркоместа в кооперациите за 30 на сто от живущите. Това за съжаление не се спазва и  в Кърджали.

-В тази връзка как се приема затварянето на паркинга пред комплекс „Орфей” от вашите служители?

-И в комплекс „Орфей” проектът за подземен паркинг е преправен и е изградена дискотека. Гражданите са доволни от нашата намеса. Това личи от реакцията по сайтовете. Някои не са доволни, започнаха да спират отзад на инат. Това обаче няма да трае дълго.

-Кое е слабото място в дейността на областната дирекция на МВР , което спешно искате да поправите?

-Основната ни слабост е овладяването на процесите, свързани с икономическата престъпност. Винаги има посегателства върху средства във фирми, държавни и общински институции, работещи с пари. Въпросът е, че малко такива случаи излизат наяве и стават обществено достояние. Вече има даже анекдот, че шофьорите във фирмите, крадели гориво 25 часа в денонощието. В случая се шегувам. Добросъвестните водачи са мнозинството, но пък тези които „пипат” трябва да са на показ пред обществото.

-Темата за купуването на гласове на предстоящите избори става актуална. Следи ли се ситуацията в квартал „Боровец”, където е невралгична точка за града и региона?

-Следим изкъсо ситуацията в квартал „Боровец”. Знаят се хората, които имат афинитет към подобен род престъпления. Още е малко рано за купуване на гласове . Има време до изборите. В близките месец-два ще се изясни кой ще купува гласове и към коя политическа сила ще се насочат. Смятаме, че информацията ни е детайлна и пълна и процесът ще бъде овладян.

Въпросите зададе :Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини