3 °C

Комисар Баранов:Дебнем търговците на гласове в „Боровец”

Комисар Валери Баранов

Роден през 1955 г. Завършва Академията на МВР. От 1983 г.на работа в структурите на Министерството на вътрешните работи, Минал  е през всички стъпала на йерархията : от оперативен работник , през началник група, началник на полицейски участък, началник на районно управление и сега директор на областна дирекция на МВР.

-Като външен човек подложен ли сте на натиск от местни лобита?Има ли ходатайства и как се справяте с тях?

-Не съм подложен на натиск от местни лобита.Дори и да има такива, те не са в моята компетенция. Факт е обаче, че няма ходатайства. Коментирахме с министър Цветанов кадровите промени в дирекцията. Той ме увери,  че имам пълна свобода на действие. От мен се очаква да реша проблеми, свързани с криминалната престъпност и отговорността за подбора на кадрите, с които ще работя е моя. Имам пълната подкрепа на ръководството на министерството по всички въпроси, които трябва да се решават в региона.

-Полицията в Кърджали се зае здраво с уличната престъпност. Как реагират гражданите на това?

-Гражданите са доволни от това, че полицията е долу на улицата и реагира своевременно на техните сигнали. Имаме информация, че кърджалийци са изключително чувствителни към посегателствата върху тяхната собственост, които зачестиха с икономическата криза.  Затова насочихме усилията си в тази посока. На фокус е и сигурността на гражданите. Искаме хората от региона да усещат полицията до себе си.

  Веднага ще кажа,че има и недоволни. Един нарушител, на който е съставен акт и е отнета книжката, никога няма да е доволен.

Забелязвам също, че тук много граждани обичат да се жалват по институциите, пишат и по сайтове. Правят опити да омаловажат това, което е констатирано като нарушение от МВР. Това е тяхно право. Наше задължение е да бъдем точни и безкомпромисни.

-Все по-често се разкриват престъпления по горещи следи. Значи ли  това, че полицаите са мобилизирани по-добре да си вършат работата?

-Да, полицаите са мобилизирани максимално. Организацията, която създаваме, цели да се разкриват престъпленията непосредствено след тяхното извършване. Разбира се, има още какво да се желае. Когато обаче нашите действия са светкавични и дават резултат, се посрещат с одобрение от обществеността. Това е добра мотивация за служителите.

 Мога да кажа , че има нов полъх в работата на криминална полиция.

-Готвят ли се промени на ключови постове в Областната дирекция на МВР?

- Дирекцията вече има нов заместник-директор. Обстоятелствата наложиха тази персонална промяна. Искаме работата да върви по-добре. Основно наблягаме на по-ефективна организация, защото някои дейности бяха занемарени. Съществени промени ще има в криминална полиция. Има направления, в които работата ужасно куца.

 Промените се отразяват динамично на дейността ни. В Джебел установихме извършители на серия от кражби на акумулатори. Разследваме и извършителите в Кърджали. Имаме подозрения, че са гастрольори. Надявам се в скоро време да ги установим.

-Случаят със семейство Мустафови придоби национална значимост. Може ли да се каже, че това е полицейска практика или е изключение?

-Има опити да се внуши, че полицаите бият и тероризират хората. Ако е имало нещо такова, то е било много назад във времето. Днешната полиция е партньор на гражданското общество. Основната й цел е да осигури спокойствието на гражданите.

Специално за случая Мустафови искам да подчертая, че повдигнати обвинения към полицаите, извършили акцията, няма. Образувано е досъдебно производство, в рамките на което ще се установи има ли неправомерно насилие.  

-Обещахте да освободите тротоарите в центъра на града от паркирани автомобили .Какво се прави в тази насока?

-Освобождаваме тротоарите непрекъснато.Днес разпоредих проверки по улица”Екзарх Йосиф”. Там има няколко недобросъвестни водачи, които редовно паркират неправилно. Направиха им актове. Надявам се, че със системни проверки и налагане на наказания, ще ги накараме да спазват закона и ще дисциплинираме и останалите.

 Проблемът обаче с паркирането е сериозен за центъра на града. В такива случаи давам пример със София и конкурса за градоустройство на столицата след Освобождението. На него се явяват френски архитекти, които предлагат проект за централни улици със широчина 112 метра. Тогавашните ръководители на държавата не приели сериозно проекта. Сега ако ги имаше тези основни артерии , нямаше да ги съществуват тежките проблеми със задръстванията.

  Днес сме затруднени много от това, че не се изпълняват изискванията на закона при новото строителство. Необходимо е да има осигурени паркоместа в кооперациите за 30 на сто от живущите. Това за съжаление не се спазва и  в Кърджали.

-В тази връзка как се приема затварянето на паркинга пред комплекс „Орфей” от вашите служители?

-И в комплекс „Орфей” проектът за подземен паркинг е преправен и е изградена дискотека. Гражданите са доволни от нашата намеса. Това личи от реакцията по сайтовете. Някои не са доволни, започнаха да спират отзад на инат. Това обаче няма да трае дълго.

-Кое е слабото място в дейността на областната дирекция на МВР , което спешно искате да поправите?

-Основната ни слабост е овладяването на процесите, свързани с икономическата престъпност. Винаги има посегателства върху средства във фирми, държавни и общински институции, работещи с пари. Въпросът е, че малко такива случаи излизат наяве и стават обществено достояние. Вече има даже анекдот, че шофьорите във фирмите, крадели гориво 25 часа в денонощието. В случая се шегувам. Добросъвестните водачи са мнозинството, но пък тези които „пипат” трябва да са на показ пред обществото.

-Темата за купуването на гласове на предстоящите избори става актуална. Следи ли се ситуацията в квартал „Боровец”, където е невралгична точка за града и региона?

-Следим изкъсо ситуацията в квартал „Боровец”. Знаят се хората, които имат афинитет към подобен род престъпления. Още е малко рано за купуване на гласове . Има време до изборите. В близките месец-два ще се изясни кой ще купува гласове и към коя политическа сила ще се насочат. Смятаме, че информацията ни е детайлна и пълна и процесът ще бъде овладян.

Въпросите зададе :Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини