6355 души са гласували в Истанбул

13 942-ма души са гласували в Турция до момента при определен процент от обработените протоколи от големите градове като Истанбул, Измир и Одрин, и без да бъдат обработени протоколите в Бурса, Чорлу и Ялова, които са трите града, най-компактно населени с български изселници.

От всички гласували 6355 са в Истанбул при 100% от обработените протоколи. Изборният ден премина под знака на два проблема, съобщи БНТ. Първият са опашките пред седемте избирателни секции в Истанбул. Вторият бяха неяснотата и хаосът, които се създадоха около декларациите, които българските изселници трябваше да попълнят.

Още преди началото на изборите от изселническите организации предупредиха, че при имащи право на глас около 350 000 граждани с български паспорт в 35 секции, ограничението, което е в сила за всички страни извън ЕС, ще се получат опашки пред избирателните секции. Три пъти СИК-овете трябваше да прегласуват собствени решения дали може да се гласува с предварително попълнени такива декларации, или те трябва да се попълнят на място в изборното помещение.

news.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини