6 °C

Първанов: Правим стратегия за Родопите

Президентът Георги Първанов обяви създаването на целева стратегия за Родопите, която не само да задържи населението по родните места, но и да привлече хора отвън. Това стана по време на тържественото събрание посветено на петдесетгодишния юбилей на филиала на Пловдивския университет в Кърджали.  Специални пакети за привличане на млади учители и лекари ще има в стратегията. Ще се заложат данъчни облекчения за тези които дойдат отвън. Ще се насърчи развитието на транспортните връзки и електронната индустрия. Нужни са по динамични комуникации в рамките на трансграничното сътрудничество, подчерта държавния глава.  Според Първанов стратегията ще бъде част от общата европейска концепция за развитието на регионите. Европа е съюз на регионите , не толкова на държави, подчерта президентът.

 Георги Първанов се обяви за повече пари за образование. Образованието е фактор на факторите за развитието на страната. Силното образование е ключ към решаването на демографските проблеми, подчерта държавния глава. Президентът отбеляза, че няма как младите хора, завършващи висшето си образование в региона да бъдат задържани с административни методи. Трябва да имате икономически и социални мотиви за да оставате тук, обърна се държавния глава към студентите от Филиала.

 Той припомни , че преди 15 години е участвал в усилията тогавашния учителски институт в Кърджали да стане филиал на Пловдивския университет. Днес той връчи почетен знак на президентството на директора на Филиала проф. Людмил Спасов.

Проф.Спасов представи историята на висшето учебно заведение  като го нарече Алма Матер на Източните Родопи. Началото се поставя от правителството на Антон Югов през 1960 г. Първият директор е Георги Кьонев. Днес във Филиала има 6 бакалавърски специалности и 1320 студенти. В него работят 1 професор ,  4 доценти и 8 доктори на науките. Възпитаници на филиала са областният управител Иванка Таушанова, кметовете на общини Себихан Мехмед, Шукран Идриз, Айдън Осман,Бахри Юмер, бившите депутати Ахмед Юсеин и Расим Муса.

Ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” доц. Запрян Козуджов каза, че Филиалът няма никакъв проблем с приема на студенти. Той е от малкото вузове в страната където напливът на кандидат-студенти е много голям. Доц.Козуджов връчи на проф.Людмил Спасов почетен диплом на академичното ръководство на Пловдивския университет.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
22 яну 2021
Последни новини