Първанов: Правим стратегия за Родопите

Президентът Георги Първанов обяви създаването на целева стратегия за Родопите, която не само да задържи населението по родните места, но и да привлече хора отвън. Това стана по време на тържественото събрание посветено на петдесетгодишния юбилей на филиала на Пловдивския университет в Кърджали.  Специални пакети за привличане на млади учители и лекари ще има в стратегията. Ще се заложат данъчни облекчения за тези които дойдат отвън. Ще се насърчи развитието на транспортните връзки и електронната индустрия. Нужни са по динамични комуникации в рамките на трансграничното сътрудничество, подчерта държавния глава.  Според Първанов стратегията ще бъде част от общата европейска концепция за развитието на регионите. Европа е съюз на регионите , не толкова на държави, подчерта президентът.

 Георги Първанов се обяви за повече пари за образование. Образованието е фактор на факторите за развитието на страната. Силното образование е ключ към решаването на демографските проблеми, подчерта държавния глава. Президентът отбеляза, че няма как младите хора, завършващи висшето си образование в региона да бъдат задържани с административни методи. Трябва да имате икономически и социални мотиви за да оставате тук, обърна се държавния глава към студентите от Филиала.

 Той припомни , че преди 15 години е участвал в усилията тогавашния учителски институт в Кърджали да стане филиал на Пловдивския университет. Днес той връчи почетен знак на президентството на директора на Филиала проф. Людмил Спасов.

Проф.Спасов представи историята на висшето учебно заведение  като го нарече Алма Матер на Източните Родопи. Началото се поставя от правителството на Антон Югов през 1960 г. Първият директор е Георги Кьонев. Днес във Филиала има 6 бакалавърски специалности и 1320 студенти. В него работят 1 професор ,  4 доценти и 8 доктори на науките. Възпитаници на филиала са областният управител Иванка Таушанова, кметовете на общини Себихан Мехмед, Шукран Идриз, Айдън Осман,Бахри Юмер, бившите депутати Ахмед Юсеин и Расим Муса.

Ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” доц. Запрян Козуджов каза, че Филиалът няма никакъв проблем с приема на студенти. Той е от малкото вузове в страната където напливът на кандидат-студенти е много голям. Доц.Козуджов връчи на проф.Людмил Спасов почетен диплом на академичното ръководство на Пловдивския университет.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини