150 кърджалийци прегледаха щитовидната си жлеза безплатно

Близо 150 души преминаха вчера през тиромобила спрян пред общината за прегледи на щитовидната жлеза.Те бяха безплатни за кърджалийци и се провеждаха от д-Мариана Василева Славкова.Хора се скупчиха пред микробуса оборудван съ съвременна медицинска техника още от ранни зори.Само по обед имаше кратка почивка.Прегледите продължиха до късния следобед. 

Безплатни прегледи на кърджалици за проблеми с щитовидната жлеза се извършиха по инициатива на фондация „Общество и здраве” и фармацевтична компания МЕРТ-България .Бус с ехограф  бе „закотвен” до общината.

 Прегледите с ехограф не се поемат от Здравната каса. Затова решихме да организираме приемни в няколко града на страната . Очаквахме между 150 и 200 кърджалийци да ни потърсят за съдействие. Това каза за Кърджали бг вести д-р Людмила Стоименова от фармацевтичната компания МЕРТ.

  Инициативата е посветена на седмицата на заболяванията на щитовидната жлеза 23-29 май.Резултатите ще бъдат обявени на 19 май.

  Проблемите на щитовидната жлеза се отразяват на сърдечно –съдовата система, водят до стерилитет при жените, твърдят специалисти. В България отдавна не са правени сериозни изследвания на заболеваемостта на щитовидната жлеза.

 През януари започваме мащабно проучване в тази насока,съобщи д-р Стоименова.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини