Срокът за уседналостта за изборите наесен пада на три месеца

Парламентарната правна комисия прие на първо четене промени в Изборния кодекс, съобразени с решението на Конституционния съд , с което текстове от кодекса бяха определени за противоконституционни, съобщи БТА.

Припомняме, Конституционният съд обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, според който общинските съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място.

За противоконституционно е обявено и изискването кандидатите за евродепутати да са живели най-малко през последните две години в България или в друга държава-членка на Европейския съюз.

Членовете на комисията приеха предложенията на народния председател от Коалиция за България и бивш член на Конституционния съд Любен Корнезов уседналостта да е 6 месеца, а уседналостта за предстоящите избори да е 3 месеца.

Депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова, Димитър Лазаров и Красимир Ципов също искат уседналостта да е 6 месеца.

Съгласие има и за възстановяване на депозита, ако за конкретната партия или инициативен комитет са гласували 1% от всички упражнили правото си на вот.

Корнезов предлага и промени, според които кметове на села с над 150 души да бъдат пряко избирани от населението.

 Нюз бг

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини