Показват три изложби в Нощта на музеите в Кърджали

На 14 май от 19,30 часа за седми пореден в Кърджали ще има Нощ на музеите.Организира я Регионалния исторически музей,който ще покаже културни ценности от богатата история на Кърджали и Източните Родопи.Проявата е в навечерието на18 май-Международния ден на музеите,който се чества от 33 години по инициатива на ИКОМ.Тази година мотото е :Музей и спомен.Предметите разказват вашата история!”

В „Нощта на музеите” представяме на обществеността поредица от гостуващи изложби,съобщи за Кърджали бг вести директорът на РИМ-Кърджали Павел Петков.

Изложбата „СТАРОБЪЛГАРСКАТА АЗБУКА И ДЪРЖАВАТА НА ДУХА”е посветена на историческия принос на средновековната българска държава за съхраняването и разцвета на старо българската писменост и книжнина и на нейното значение за културата на целия православен славянски свят.

Експозицията е съвместна инициатива на Фондация „Българска памет” – София, Фондация „Бъднини” – Перник, Национален исторически музей. Организира се със съдействието на Регионален исторически музей – Кърджали. 

Изложбата е поглед към  ролята на старобългарската държава за съхраняването на делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, както и към приноса на новата писменост и слово за средновековната християнска цивилизация. 

Старобългарската кирилица, плод на наследството на Светите равноапостоли Кирил и Методий, е една от европейските азбуки с безспорно световно значение,подчерта Павел Петков.

Изложбата е своеобразна „отворена книга”. Автори на текстовете са доцент Пламен Павлов от Велико Търновския университет и професор Божидар Димитров. Проследява се  в интересен аспект  ролята на българската държавност и книжовни школи, както и  делото на Светите седмочисленици в цивилизационния процес на християнска Европа.

Съвременният европейски културен контекст задава нова перспектива и особено актуално звучене на делото на  светите братя Кирил и Методий, признати за духовни  Америкаучители на целия християнски свят и канонизирани от папа Йоан Павел II като “покровители на Европа” в края на XX в.

Съвременното преоткриване на европейската значимост, а и личностното ни
самочувствие чрез историческите извори и артефакти, припомнени в тези изложба, са
коректив за националната ни идентичност.

Изложбата ”Човекът в миналото” на Националния антропологичен музей при БАН-София, с автори чл.-кор. д-р Йордан Йорданов и д-р Бранимира Димитрова (Институт по експериментална морфология и антропология при БАН), представя антропологичните типове на съвременното българско население и населението, живяло по нашите земи – от неолита до Възраждането. 

            Изложбата”Българи градят Америка.....”предстявя приносът на 20 известни българи и 10 кърджалийци с принос към Америка.

         Надяваме се за всеки един посетител на Нощта на музеите да остане една незабравима нощ  и усещането за празнична атмосфера на Международния ден на музеите,каза още директорът на музея в Кърджали.

Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини