-2 °C

Показват три изложби в Нощта на музеите в Кърджали

На 14 май от 19,30 часа за седми пореден в Кърджали ще има Нощ на музеите.Организира я Регионалния исторически музей,който ще покаже културни ценности от богатата история на Кърджали и Източните Родопи.Проявата е в навечерието на18 май-Международния ден на музеите,който се чества от 33 години по инициатива на ИКОМ.Тази година мотото е :Музей и спомен.Предметите разказват вашата история!”

В „Нощта на музеите” представяме на обществеността поредица от гостуващи изложби,съобщи за Кърджали бг вести директорът на РИМ-Кърджали Павел Петков.

Изложбата „СТАРОБЪЛГАРСКАТА АЗБУКА И ДЪРЖАВАТА НА ДУХА”е посветена на историческия принос на средновековната българска държава за съхраняването и разцвета на старо българската писменост и книжнина и на нейното значение за културата на целия православен славянски свят.

Експозицията е съвместна инициатива на Фондация „Българска памет” – София, Фондация „Бъднини” – Перник, Национален исторически музей. Организира се със съдействието на Регионален исторически музей – Кърджали. 

Изложбата е поглед към  ролята на старобългарската държава за съхраняването на делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, както и към приноса на новата писменост и слово за средновековната християнска цивилизация. 

Старобългарската кирилица, плод на наследството на Светите равноапостоли Кирил и Методий, е една от европейските азбуки с безспорно световно значение,подчерта Павел Петков.

Изложбата е своеобразна „отворена книга”. Автори на текстовете са доцент Пламен Павлов от Велико Търновския университет и професор Божидар Димитров. Проследява се  в интересен аспект  ролята на българската държавност и книжовни школи, както и  делото на Светите седмочисленици в цивилизационния процес на християнска Европа.

Съвременният европейски културен контекст задава нова перспектива и особено актуално звучене на делото на  светите братя Кирил и Методий, признати за духовни  Америкаучители на целия християнски свят и канонизирани от папа Йоан Павел II като “покровители на Европа” в края на XX в.

Съвременното преоткриване на европейската значимост, а и личностното ни
самочувствие чрез историческите извори и артефакти, припомнени в тези изложба, са
коректив за националната ни идентичност.

Изложбата ”Човекът в миналото” на Националния антропологичен музей при БАН-София, с автори чл.-кор. д-р Йордан Йорданов и д-р Бранимира Димитрова (Институт по експериментална морфология и антропология при БАН), представя антропологичните типове на съвременното българско население и населението, живяло по нашите земи – от неолита до Възраждането. 

            Изложбата”Българи градят Америка.....”предстявя приносът на 20 известни българи и 10 кърджалийци с принос към Америка.

         Надяваме се за всеки един посетител на Нощта на музеите да остане една незабравима нощ  и усещането за празнична атмосфера на Международния ден на музеите,каза още директорът на музея в Кърджали.

Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
20 яну 2021
Последни новини