1 °C

Езиковата отново на Ботева клетва в Калофер

В началото на месец май  възпитаниците  на  ГПЧЕ „Христо Ботев” от випуск 8 клас пътуваха до град Калофер. Там те положиха традиционната  за училището Ботева клетва. Тя бе проведена за пръв път през 2001г. по случай 80 - годишния юбилей на училището и след това се превърна в традиция.  В нея  всяка поредна година  вземат участие учениците от всеки новоприет випуск. Идеята е,  те да се чувстват горди, че са възпитаници на най-старата гимназия в град Кърджали и достойно да  защитават  името и идеите  на своя патрон  – легендарния   Христо Ботев. В специална клетвена цермония всички те тържествено се заклеват да не петнят  светлото му име и да запазят възвишените му идеали в името на свободата,  демокрацията и бъдещето на България.

 Въпреки дъжда и лощото врем младите Ботевци  с преклонение пристъпваха по каменните стъпала към монумента на великия българин в родния му град.  С интерес изслушаха вдъхновените строфи на поета-революционер, рецитирани от техни съученици. С  вълнение всички целунаха знамето на училището и се заклеха да не петнят името на своя патрон и да запазят възвишените му идеали. В знак на признателност те поднесоха венец и почетоха паметта на героя с едноминутно мълчание. Краткото тържество, организирано от учениците и учителите на ГПЧЕ впечатли  и  местните жители, събрали се на площада в града. След това всички 180 ученици посетиха и Националната къща-музей „Христо Ботев” и разгледаха  експозицията.  Чрез беседата на екскурзовода те  отблизо се запознаха  с живота, делото и творчеството  на великия българин. Не  по-малко интересно за тях бе и посещението им във възрожденското училище на даскал Ботьо Петков. Всички бяха доволни да се потопят в атмосферата на някогашното школо и да си направят там снимки. Бяха впечатлени от старите училищни стаи и пособия, които виждат за пръв път. С поведението си и изразената от тях гражданска позиция възпитаниците на кърджалийската езикова гимназия впечатлиха работещите в Националната къща – музей, които изразиха пред техните преподаватели възхищението си от факта, че вече 10 години едно българско училище ревностно поддържа тази патриотична традиция.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
17 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
17 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
17 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
17 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
17 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
17 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
17 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
17 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
17 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
17 яну 2021
Последни новини