Само ТЕЦ-Сливен с право да гори боклук. Преглед на печата

Новите обвинения срещу Васил Божков и ходатайството на Москва за неговото освобождаване са сред водещите теми на вестниците в петък.

"Бизнесменът Васил Божков, който от две седмици е задържан в Абу Даби, е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно, предаде БНТ. Източници, близки до разследването на престъпната група на Божков, разполагат с оперативна информация, че в Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на Васил Божков от ареста. Бизнесменът, който е разследван у нас като лидер на организирана престъпна група, бе задържан в ОАЕ преди десетина дни..." - в. "24 часа".

"Обвиненията към хазартния бос Васил Божков нараснаха на 11, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Михалева. Новите обвинения срещу него са за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности. Освен това той вече се разследва за принуда, убийства и изнасилвания. Все още преводът на документите - вече над 200 страници, за неговата екстрадиция не е готов. До края на седмицата материалите ще бъдат изпратени на Министерството на правосъдието, което ще изпрати молбата за екстрадиция до ОАЕ, съобщи пред журналисти Милева. По-рано днес БНТ съобщи, че Божков, който от две седмици е задържан в Абу Даби, е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно... Днес Emirates News Agency съобщи, че шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е посетил Дубай в понеделник. БГНЕС допълва, че руски граждани са посетили Васил Божков в ареста в Абу Даби. Оперативната информация сочи, че Васил Божков се е обърнал към тях за съдействие и за застъпничество пред местните съдебни власти, за да бъде освободен от ареста..." - в. "Сега".

"Ние правим всичко възможно да бъде върнат в България обвиняемият Божков, който е най-богатият българин и най-опасният български гражданин. Прокуратурата е много наясно каква е ситуацията, знае срещу кой се изправя, обаче е време нещата да си дойдат по местата. Както казваше един възрастен човек преди години, не че това е успокоение, преди да се оправят нещата, трябва да се объркат. Ние ги объркахме достатъчно, време е обаче да ги оправим", коментира пък главният прокурор Иван Гешев. На въпрос дали е вярна информацията, че Васил Божков е търсил подкрепа от руски граждани, Гешев заяви: "Това е деликатна тема, която не желая да коментирам. Ще кажа, че ако бях на негово място, включително и на всички други олигарси, които е ангажирана наказателната им отговорност от българската прокуратура, щях да направя нещо подобно при възможност. Щях да направя всичко възможно да се защитя и го разбирам. Въпросът е, че ние като част от държавата трябва да спазваме определени правила. Тези хора се защитават, имат право да се защитават по всякакъв начин, а те се защитават и по начин, който е извън закона и това е разбираемо. Най-малкото разполагат с много пари и залогът е много сериозен за тях". Соченият за най-богат българин е обвиняем за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Обвиненията срещу него бяха повдигнати на 29 януари. Още тогава обаче Божков беше извън България. Няколко дни по-късно от прокуратурата съобщиха, че вече разследват бизнесмена и за убийства, принуди и изнасилвания, както и за участие в организирана престъпна група, действала в страната от 2012 г. досега..." - в. "Монитор".

"Да, имам информация, че шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е направил среща с вицепремиера на ОАЕ и шейх на Дубай Мохамед Рашид ал Мактум, искайки освобождаването на Васил Божков. И това е публикувано в арабските медии". Съобщението направи зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов в интервю за Нова телевизия. По думите му това е изключително опасно. "Според мен, след тази информация, България няма никакъв друг правен ход, освен да повика посланика на Русия у нас Анатолий Макаров. И да поиска обяснение на какво основание Русия по такъв безобразен е нагъл начин се намесва във вътрешните работи на България, опитвайки се да освободи човек с 10 обвинения досега, в това число и за организирана престъпна група за убийства", заяви Валери Симеонов. Наришкин е имал срещи и с ген.-майор Талал Хамид бел Хул ал Фаласи, който е генерален директор на отдел държавна сигурност. Според оперативна информация на нашите служби, преди тези срещи граждани на Руската федерация са посетили Васил Божков, вследствие на което Наришкин вероятно е повдигнал въпроса за задържането на българския бизнесмен пред своите домакини..." - в. "Стандарт".

"Предаването "Национална лотария" по "Нова телевизия", което показваше големите печеливши от търкането на билетчета от едноименната игра, е свалено от ефир. В програмата на телевизията за тази седмица е направена корекция и в събота, в часа, в който обичайно се излъчваше предаването, сега ще има "Темата на Nova". Миналата седмица депутатите приеха законови промени, с които търкането на лотарийни билети стана държавен монопол. От деня, в който законът бъде обнародван в Държавен вестник (срокът затова е до 21 февруари), ще се отнемат лицензите на единствените частни компании за моментните игри - "Национална лотария" и "Лотария България", мажоритарен дял в който има обвиненият 11 престъпления бизнесмен Васил Божков. Техните непродадени билети ще бъдат прибрани, а талони за търкане ще се продават единствено от държавния Български спортен тотализатор. Не е известно как промените ще се отразят на "Нова телевизия", в която активно се рекламираше националната лотария. По информация на "Капитал" телевизията на Кирил Домусчиев получава от "Националната лотария" суми от порядъка на около 20 млн. лв. годишно. Към момента не е известно какво ще стане с договора за реклама - дали той ще бъде продължен от държавния тотализатор, или суми ще бъдат прехвърлени към други незабранени от закона хазартни игри на компании на Васил Божков, например за онлайн залози... Във вторник Кирил Домусчиев прогнозира в интервю за медиата, че новите правила няма да се отразят негативно на финансовото ѝ състояние, защото покрай "Национална лотария" рейтингът ѝ се вдигнал и тя е привлякла много рекламодатели и финансов ресурс. Междувременно "Сега" съобщи, че телефоните на фирмите организатори на моментни лотарийни игри, от които може да се получи информация за печалбите, са замлъкнали. Печелившите, които все още не са получили сумите си, ще трябва сами да ги търсят след влизането в сила на Закона за хазарта, след като депутатите записаха, че това ще става според общите условия на конкретния организатор на игри. В общите условия на фирмата - организатор на Националната лотария, "Ню геймс" АД е посочено, че при възникване на форсмажорни обстоятелства, в резултат на които провеждането на играта и изплащането на печалбите стане невъзможно, дружеството не носи отговорност към участниците и им връща стойността на залога. "Форсмажорно се счита всяко обстоятелство, независещо от "Ню геймс" АД, обективно непредвидимо и невъзможно за предотвратяване", се посочва в общите условия. Текстове, свързани с разсрочените изплащания на печалбите, показват, че ако утре "Ню геймс" бъде обявена във фалит, една част от късметлиите от търкане на талони може и да си останат милионери само на хартия..." - в. "Дневник".

Незаконното изгаряне на боклук също е сред актуалните теми.

"Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ "Бобов дол". Едното е, че централата е горяла боклук, смесен с въглища. Второто е, че е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища. Третото е, че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне", каза още главният прокурор след проверка на работата на ТЕЦ "Бобов дол". Освен Гешев, на проверката присъства и министърът на околната среда и водите Емил Димитров. "Не се спазват екологичните норми - защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите, като можеш да си ги спестиш? Така някои хора си купуват скъпи коли, къщи и яхти, но хората от околните села дишат отровен въздух. Ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер, и ако има нарушения, които са с характер на престъпления, ще се търси отговорност на виновните лица", съобщи Гешев. "Министърът на околната среда и водите е поел ангажимент за язовир Дяково, където след проверка са констатирани над 20 случая на байпаси, с които се точат по 100 литра в секунда. Притокът на язовира е със скорост от 10 литра в секунда. "Незаконното точене на язовира е прекратено, но проверката продължава", увери главният прокурор. Той допълни още, че "има основателно предположение на граждани на околните населени места, че тежкотоварни камиони изкарват от ТЕЦ-а глина, а истината е, че превозват въглища и разрушават пътната настилка. Ще се направи пълна проверка на превозните фирми и техните документи". "Всеки ден ще има акции някъде в страната и в края на годината резултатът ще е много добър по отношение на спада на битовата престъпност. Никоя държава не може да се справим изцяло с престъпността, но там, където става дума за превенция, ще си свършим работата", отсече още главният прокурор." - в. "Стандарт".

"Топлоелектрическата централа в Сливен е единствената в страната, която има право да гори отпадъци, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро след среща с главния прокурор Иван Гешев, шефа на МВР Младен Маринов и районния прокурор на Бобов дол. Екоминистерството провежда разследване относно незаконното изгаряне на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол". ТЕЦ "Бобов дол" ще бъде на 24-часов контрол, заедно с останалите обекти, за които Върховната прокуратура е поискала проверка. Те ще бъдат на специален отчет. От думите на Димитров стана ясно, че експерименталното разрешение на електроцентралата от май месец миналата година е изтекло, а последвалото комплексно такова било издадено с условие, че ТЕЦ-ът се сдобие с филтри. Такива филтри не са били закупени, заяви екоминистърът. Разрешително за горене на боклук има единствено в Сливен, където се изгаря отпадъка на столицата. Там трябва да се провери количеството, което пристига и дали няма допълнителна смет, заяви Ревизоро. Екоминистърът бе категоричен, че ще покани "собственика или консултанта" на електроцентралите в София, за да му обясни какво иска министерството от него и какви ще са последствията при неизпълнението на критериите му. По отношение на язовир "Дяково", Димитров, че той вече се пълни ежедневно по 4-6 см, което не се е случвало от около 8 месеца. Прогнозите му са, че след 2-3 месеца ще се напълнят 3 милиона литра в изкуственото езеро. Когато нивото стигне определена граница, ще бъде доставена вода и на заводите. Дотогава ще има вода само за питейно-битови цели, подчерта Димитров. Той припомни, че в язовира били намерени 29 незаконни байпаса, точещи вода. "Проблемът тук е, че от там са захранвали едно село (с. Палатово) и сега то е "заложник", и държавата ще трябва да изгради нов водопровод за него.", съобщи Ревизоро." - в. "Монитор".

"Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС). Проверени ще бъдат ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник", съобщиха от държавното обвинение. И четирите електроцентрали са свързвани с бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки. На екоминистъра е поставена задача да събере информация за издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци. Ще се провери още съответства ли към настоящия момент дейността на четирите електроцентрали по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на закона. "Министерството на околната среда и водите следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти", пише още в съобщението на прокуратурата. При установяване на данни за извършено престъпление от екоминистъра се изисква да уведоми първо МВР и съответната компетентна прокуратура. Те от своя страна трябва да изпратят до ВАП обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката. Преди седмица прокуратурата влезе в офисите на дружеството "Брикел" и на "Траш юнивърс" ЕООД в Гълъбово заради контейнерите с италиански боклук, които бяха открити на пристанище Варна-запад без редовни документи. Тогава от държавното обвинение уточниха, че акцията е част от разследването за внос на 127 контейнера с отпадъци от Италия, извършен в нарушение на законовия ред. За това нарушение законът предвижда лишаване от свобода до четири години и с глоба от 2 хил. до 5 хил. лева. Преди дни Ковачки даде интервю за Би Ти Ви, в което обясни, че няма отношение към вноса и горенето на отпадъци от Италия. Той уточни, че познава хора и фирми, които се занимават с такъв бизнес. На въпрос дали стои зад собствеността на ТЕЦ "Бобов дол" и Топлофикация "Сливен", които ще горят столичния боклук в следващите три години, Ковачки отговори, че само ги е консултирал..." - в. "Дневник".

Вестниците отделят място и на провалената изложба в Лувъра и възможността страната ни да бъде представена с друга експозиция в парижкия музей.

"България ще води и занапред разговори с Лувъра за други изложби от различни периоди на нашата история. Това заяви министърът на културата Боил Банов на изслушване в парламентарната комисия по култура и медиите. "За мен казаното от Българската православна църква е със знак на Конституцията", категоричен е министърът. Коментарът му е по повод отказа на Светия синод да даде благословия за изнасяне на артефакти от Църковно-историческия институт и църковния музей за изложба с работно заглавие "Българско изкуство от XVI до XVIII век" в Лувъра през лятото на 2020 г. Министърът каза пред депутатите, че през 2012 година с френския музей българската страна е договорила три изложби. През 2016 година участието ни с наши експонати е предоговорено, информира Канал 3. По отношение на експонатите от Първото българско царство министърът е информирал Лувъра, че БПЦ почти не разрешава икони да участват в изложения. Въпреки това музеят изпраща в България свой куратор. Министерството на културата е изпратило съответните писма до Църквата и очаквано е получило отказа, заяви министърът. След пропадането на изложбата преминаваме в разговори с Лувъра за договаряне на нови изложби от други периоди на нашата история. Преди дни министърът на културата Боил Банов проведе среща и с посланика на Франция у нас Флоранс Робин и я запозна с предисторията на преговорите с музея от 2012 г., както и с решенията на БПЦ. Двамата се обединиха около мнението, че е много важно да бъде запазено доброто сътрудничество с музея Лувър и успешното партньорство между двете страни да продължи с реализацията на дългосрочните проекти в областта на културата и изкуството." - в. "Труд".

"Няма повече България в Лувъра, такъв есемес получих вчера. Това обяви Вежди Рашидов на заседанието на парламентарната комисия по културата и медиите. Малко преди това на същото заседание министърът на културата Боил Банов съобщи, че общите проекти и изложби Лувъра продължават и предстои подписване на ново споразумение между България и световния музей. Докато министърът отговаряше на въпроси на депутатите, Рашидов отсъстваше от заседанието. Влезе за втората му част." - в. "24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини