За по-честни избори, или пак мижи да те лажем

Уважаеми читатели, минаха местните избори, зададоха се парламентарните и в разните точки на властта пак се заговори за Изборния кодекс. Според едните изборите били ОК, ама можело да станат още по ОК, а според другите хич не са ОК и трябва много работи да се променят, за да станат ОК. Заговори се, че не само корекции трябват на кодекса, ама да се напише изцяло нов.

За съжаление говорещите в телевизора и радиото си служат с много загладен език, от който нито на градската интелигенция, нито на баба Гицка от Гинци става ясно какво точно мислят да правят с тоя кодекс. Журналистки, мисирки посегашному, по-често не питат - някои не знаят какво да питат, други знаят, че не трябва да питат, даже и да знаят какво да питат, трети питат, но не получават отговор.

Сега по изпитаната методика ще се опитам да опростя нещата, за да мога и аз като по-прост човек да ги разбера.

Ще започна с малко припомняне

След т. нар. Koнcтинбpoдcĸa aфepa, в пapлaмeнтa имаше cбиpĸи, сполучливо определени като "Maя Maнoлoвa и 50-тe джyджeтa".Meждy "джyджeтaтa" имaше пpoфecopи, дoцeнти, жypнaлиcти, мyзиĸaнти, пpaĸтици пo избopитe и oтĸpoвeни идиoти, в т.ч. и aз. От всичките предлагани промени в избирателната система се промъква само минимaлнo oтвapянe нa пapтийнитe лиcти чpeз eдиничнa нeзaдължитeлнa/доброволна пpeфepeнцийĸa. Нещо като мажоритарен микроелемент. Слoжиха се в бюлетината и прочутите ĸpъгчeтa нa пpeфepeнцийĸaтa зa улеснение на баба Гицка от Гинци. А всъщност, за дa мoгат партиите да зaбpaняват на избирателите си да я ползват и да разместват листите.

По тази избирателна система вече извъртяхме два изборни цикъла с всички видове избори. И преди всеки от тях партиите подемат инициатива за премахване на преференциалното гласуване. При това с удивително безочие, а междувременно минаха и два референдума, в които много хора поискаха не просто преференции, а мажоритарно гласуване. Да сте чели някъде анализ до какво е довела тази избирателна система? Не сте. И аз не съм. Каквото и да се напише все се набляга, че след преференцията се е вдигнал броят на недействителните гласове. Значи дайте да я махнем, че народът/избирателят прост, животът тежък, скучен и секционните избирателни комисии (СИК) не знаят да броят. Или да им купим машини, за да не правят измами. Ама че тия, дето правят измамите сме ги назначили ние от партиите няма да казваме високо. И че ги сменяме, след като са обучени, пак няма да казваме.

Да се върнем на избирателната система.

Въпреки откритата съпротива преференциалното гласуване се оценява като положително от избирателите

Използването на преференцията достигна 44% от гласовете. Големите партии ГЕРБ и БСП вече не го бойкотират открито. За съжаление, обаче, и те не искат да се разберат докрай механизмите, с които СИК не отчитат преференции, че и гласове. Разбирането може да стане само с отваряне на чувалите и независима преценка/одит на работата на СИК. Само че опитите това да мине през Централната избирателна комисия (ЦИК) удрят на камък. Ще стане, ама друг път и в някоя друга държава. Съдът също не гори от желание да отваря чували. Щом протоколът е ОК и няма възражения от членове на СИК, значи няма да отваряме. Затова ходят приказки, че се купуват цели комисии. Сега ще трябва да се опрости протоколът, но дали ще се вкара числото за "брой на недействителните гласове поради немаркиран избор на партия" не е много ясно. А трябва да го има на всяка цена!

Сега важното

Защо не се запитаме по телевизии, радиа и в парламента - дали не е време да задълбочим вътрешнопартийната мажоритарност като преминем към задължителна преференция по финландски модел. Партията получава глас само ако от нейната листа е избран конкретен кандидат. Няма глас (преференция) за човек - няма глас и за партията му. От техническа гледна точка сегашната бюлетина може да обслужи такава система. Ще отпаднат сегашните фокуси с няколко преференции, които ги обезсилват и плашат избирателите, че са контролирани, а гласът остава само за партията. Партиите, а и самите кандидати по-настойчиво ще агитират за личностите в листите, защото няма избран човек - няма глас. Да се надяваме, че подобна промяна ще принуди партиите освен политическата реклама поне малко да ограмотяват електората си.

Знам, че това не е мечтаната избирателна система за много хора. Не е "мерцедесът" от Германия, не е даже и механично смесената 50 на 50 мажоритарно и пропорционално гласуване. Но ще бъде крачка в правилната посока. Знам, че множествена преференция с подреждане на листите по жребий посмъртно няма да мине в парламента. Ако извъртим поне един цикъл със финландска преференция ще се приближим и към "мерцедеса" на изборните системи и като го приемем след още 5 години, ще настъпи всеобща радост.

По машинното гласуване

Нали не сте забравили, уважаеми читатели - 1 машинен глас струваше на хазната 60 лева. При това упражнението беше толкова гламаво направено, че сега в държавата няма нито един човек, който да каже колко гласа може да поеме една машина. И да се подпише под парите, които ще се похарчат. От 150 случайни секции в София, най-много машинни гласа видях в една СИК в Драгалевци - 209. В държавата едни от най-добрите магьосници на машинното гласуване са в град Сърница, на опашката на яз. Доспат. Там в една секция има 329 машинни гласа и 307 хартиени. Софийските умно-красиви АйТита и жълтопаветници ряпа да ядат. Дървосекачите и производителите на картофи от Сърница са майсторите на машинното гласуване. Има съмнения, че там е работила малка групичка АйТита от кръжока "Сръчни ръце", ама това или са долни лъжи, или е истина, ама трудно се доказва.

Работата става сложна, щото сега освен за машините, които вече видяхме, се заговори за машинно броене на хартиените бюлетини, които избирателят произвежда зад чаршафите. Дали ще се брои с машини в преброителни центрове или със скенери-капаци на урните по села и паланки още не е ясно в главите на политиците. Може скоро някой да се сети и за принтиране на маркираната от избирателя бюлетина на машина от типa Ballot Marking Device, Auto Mark и последващо броене с ивичест или QR код. Изобщо маркетингът на изборните технологии работи здраво. Всеки иска да изкара някой лев.

И защо продължаваме да се крием зад "чаршафите" на тъмната стаичка, а не сложим паравани като в САЩ, Полша и по др. места? Ами за да караме продавачите на гласа си да си снимат бюлетината или поне да ги плашим, че знаем как са гласували. Хайде, питайте политиците колко случая има на разкрит глас и бит избирател, щото не е гласувал според платения му глас. Няма такива случаи. Но има запалени коли и гаражи на последните избори. И пак ще има.

Сега сериозно

Важно е да знаем - няма стандарт, който да задължава ЦИК да предоставя едновременно на всяка локация и на всеки избиратели всички приети технологии за гласуване! Това е ключов въпрос при управлението на изборите (electoral operations). ЦИК е в пълното си право да реши къде ще има само гласуване с машини, само по Интернет или само на хартия в зависимост от размера на секциите, локациите и др. условия.

Ако приемем, че една машина обслужва 200 гласоподаватели, то при брой на избирателите според избирателните списъци 6.8 милиона, то ще ни трябват 34 000 машини. Не се бъзикам. Ако всички са оправни като в Сърница ще минем само с 22 600. Ама те не гласуват всички, ще кажете. Да, ама както печатаме хартиени 7.2 милиона бюлетини, така трябва да осигурим капацитет за 6.8 гласоподаватели на машини. Че и 10% запас да има като при хартиите. Това ще стане ако искаме машина на всяка секция.

Тук се появява магическото число 300, което се споменава тук там. Тоест машини щяло има само там, където избирателите са над 300. Стоп! Ама кои са тия 300 избиратели? Тези, дето са в избирателния списък или тези, които на предишните избори са гласували според подписите в избирателния списък и намерените в урната бюлетини. Мистерия! Щото при тази вътрешна и международна миграция избирателният списък е по-фантастичен от старогръцката митология, "Рамаяна" и "Махабхарата". И ако това ще е принципът, защо не го направихме преди, а пратихме машини в дън гори тилилейски? Ами ако в малките секции ще има само хартиено гласуване, може ли то да приключва по-рано и да се брои в преброителни центрове от хора, назначени от държавата, а не номинирани от партиите? Нали политиците искат държавата да отговаря за изборите? Значи те няма да номинират членове на СИК и после да ги сменят след обученията до последния момент.

Мисли ли някой, че при машинно гласуване от сегашния тип могат да се въведат машинни преброителни центрове (броене на данните от флашките на СИК), за да се опрости работата на СИК и да се премахне контролът на партийните брокери чрез смесване на гласовете от много секции?

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини