Наградиха млади еколози от Езиковата

От  2010  година  ГПЧЕ „Христо Ботев”  е пълноправен участник в SPARE: Глобална училищна мрежа за практическо образование за енергийна ефективност, което даде  право на учениците от еко - клуба към гимназията  да се включат в национално състезание за ученици „Да съхраним климата - да започнем с прости енергийни решения”.     Проектът „Зелените покриви - острови на спокойствието”  на ученици от 9, 10 и 11 клас Вячеслав Кара, Дениз Месут, Радостина Георгиева, Берна Мехмед, Берна Байрямова, Александър Терзиев, Ангел Тончев, Христина Христова, Шефика Хасан,  с ръководители Елена Константинова и Биляна Стоянова, преподаватели по биология и опазване на околната среда в ГПЧЕ „Христо Ботев” ,  заслужено спечели второто      място         в         националната

надпревара.
         Международното жури на конкурса, състоящо се  от експерти в областта на енергията и образованието, бе силно впечатлено от визията  на конкурсното предложение на  учениците  и  иновативния начин за стимулиране на мотивацията за действие у младите Ботевци в разрешаването на обществено значим проблем - замърсяването на град Кърджали.

     Идеята за проекта  на младите еколози от Езиковата гимназия   бе провокирана от това, че градът, в който живеем е подложен на непрестанни превишения на серен диоксид, олово, кадмий и фини прахови частици в атмосферния въздух. В периода от септември до декември 2010 година са регистрирани 37 превишения на средно денонощните норми.   Автомобилният трафик допълнително замърсява въздуха в града. Само големи площи с растителност биха могли да компенсират тези негативи, според предложената идея.    Единствена алтернатива са плоските покриви, изключително подходящи и лесни за озеленяване. Това би намалило драстично нагряването през лятото, би спестило енергия за охлаждане чрез изкуствена климатизация, би доставило по-големи количества свеж въздух, би променило градския климат и би създало допълнителни пространства за отдих. Проектът на еко-клуба предвижда създаване на такива покриви като решение за съхраняване на климата и за алтернативно просто енергийно решение. Участието в  подобни екологични проекти  дава на учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” знания за енергията и нейната взаимовръзка с околната среда, възпитава екологично устойчив и безопасен начин на живот, свързан със създаването на мотивацията за спестяване на ресурси и енергия, тъй като днешните ученици са специалистите, които утре ще вземат глобалните решения.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини