Ардинци почетоха героите от войните

По повод 66 години от победата над хитлерофашизма и Деня на Европа ардински ветерани, воювали във Втората световна война, се събраха при полагането на цветя пред паметника на Христо Ботев в двора на Общинската администрация в града. На тържеството присъстваха кметът на Ардино Ресми Мурад с цялото общинско ръководство, председателят на местния параламент Айдън Серкан, запасни офицери и граждани. От името на малцината още живи ветерани в Ардино в знак на признателност средношколци от СОУ „В.Левски” обсипаха с цветя паметника на Христо Ботев.

Кметът Ресми Мурад поздрави лично фронтоваците - Велко Митрушев, Илия Павлов и Георги Терзиев от Ардино, Тахир Юмеров от Падина и им пожела здраве и още дълги години живот. Пред тях градоначалникът  заяви, че винаги на тази дата ще се съберат, за да отбелязват тази паметна дата в историята на човечеството. Тази година специално за празника се погрижихме пространството около паметника на Христо Ботев да бъде обновено. Мисля, че по-този начин показваме нашата признателност и уважение към събитието и към хората, които са взели участие във Втората световна война, каза Ресми Мурад.

Георги Терзиев, ветеран-участник във войната  и председател на общинския съвет на Съюза на ветераните от войните произнесе слово за храбростта на Българската армия. Той отбеляза, че 47-ми Ардински пехотен полк, наброяващ 3 600 офицери, сержанти и войници, се включва във втората фаза на победните боеве в Унгария и Австрия. Жертвите от редиците на нашия Ардинския полк са 174, а ранени бяха 360 фронтоваци, припомни 88-годишният ветеран Терзиев.

С едноминутно мълчание и на колене ардинци почетоха паметта на милионите загинали войници, доброволци и обикновени хора във Втората световна война

След тържеството от името на кмета на общината Ресми Мурад на участниците във войната бе организиран празничен обяд.

Гюнер Шукри

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини