Правят уникално минаре до дървената джамия в Подкова

Специално дървено минаре ще се изгради до уникалната  джамия до село Подкова.Храмът който е паметник на културата е сътворен само от талпи със специална сглобка, без нито един пирон. По подобен начин ще се направи и минарето. Това поискаха местни жители по време на традицианния мевлид по случай Хъдърлез. На проявата присъстваха народният представител Неджми Али и кметът на общината Шукран Идриз.Те се ангажираха да уговорят проектанта,работил по реставрацията на храма да се изгради минарето за да се обслужват богомолците.

Над 400 жени се стекоха на мевлида в Къз джамиси.Цял автобус гостенки от Гърция бяха дошли да се присъединят към честването на Хъдърлез.

 Празник имаше и в общинския център Кирково. В него се включиха народния представител Неджми Али и кметът Шукран Идриз.

 Над 6  хиляди души се събраха на традиционния събор край хасковското село Широка поляна до текето Али Баба.Тази година успяхме да раздадем  20 казана от традиционния пилаф „кешкек”, заяви председател на културно-просветната организация “Джем – Южна България” Мустафа Мустафа.

На проявата присъстваха депутатите от ДПС Юнал Лютфи,Неджми Али,Гюнер Сербест,областния лидер на партията в Хасково Мехмед Атаман и др.

За мюсюлманите празникът Хъдърлез се свързва с образите на светците Хадир и Иляз, които символизират живота, смъртта и безсмъртието. Поверието гласи, че на 5-ти срещу 6-ти май, във времето между първи петли и изгрев слънце, светците се срещат след едногодишното си пътешествие по земята. В часа на тяхната среща се твори безсмъртието и прераждането на ново начало. В ранно утро, преди изгрев слънце т.е на 6 май, жените и децата излизат по ливадите и по три пъти се търкалят в росната трева за здраве.

   Вчера 7 май активът на ДПС отбеляза и началото на организираната съпротива срещу т.н.Възродителен процес.Митингът се състоя в село Караманци,Хасковско.На този ден през 1984 г. хората се вдигат на бунт срещу насилствената смяна на имената.

От тук тръгва нелегалната съпротива на нашата партия,подчерта за Кърджали бг вести народният представител Неджми Али.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини