3 °C

Правят огромна слънчева централа край Кърджали

Теренът

Огромна инсталация за добив на електроенергия от слънчева светлина започна да се изгражда до хвостохранилището на Горубсо край Кърджали. Слънчевите панели ще добиват ток колкото една средна водноелектрическа централа. Земята върху, която ще се разпростират е 240 дка. Общата мощност ще бъде 5 мегавата. След месец ще бъдат пуснати първите 100 киловата. Цялата инсталация ще бъде завършена до 2 години.

Подобно съоръжение в страната има единствено край Варна. Слънчевата централа край Кърджали се изгражда от фирма „Солар Прохолдинг”ЕАД.

Софийски фирми купуват здраво земя в Кърджалийско за изграждане на слънчеви инсталации за добив на електроенергия. Само в една консултантска фирма в Кърджали са направени десетки запитвания за терени. Пет проекта са подготвени и представени през последните месеци.

 Кърджалийско и районът на Сандански са с най-много слънчеви дни в годината. Земята тук е евтина и от ниска категория .Това обяснява големия инвеститорски интерес, поясни за Кърджали бг вести Митко Синабов, строителен консултант.

 Софиянци изкупуват основно земи в района на Бенковски и Златоград, като гледат да са близо до далекопроводи. Целта е да закачат след това инсталациите към тях. Фирми в столицата не могат да насмогнат да проектират. Инвеститорите казват, че вложените средства се връщат за 5 години.

 Вече е готов проект в джебелското село Лебед. Спечелил е финансиране. При него панелите са разположени върху покрив. Това накарало много инвеститори да се оглеждат за големи покривни конструкции, които да покрият със слънчеви панели.

 Обикновено софиянци кандидатстват с проекти за европейско финансиране. Изискването е да имаме 20 процента добив на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Затова НЕК насърчава българските фирми.

Имате земи и слънце. Това привлича , подчертават инвеститорите.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини