Кърджали с нови шансове за саниране на панелките

проф.Владко Панайотов

България и респективно Кърджали трябва да започне спешно да санира стария жилищен фонд. Така ще се  спести 40 на сто от електроенергията, изразходвана в страната. Това стана ясно по време на международен семинар организиран от евродепутатата проф.Владко Панайотов в София.

„Сградите притежават най-големият потенциал за реализиране на енергийна ефективност. Обществените и частните сгради представляват около 40% от общия потенциал за спестяване на енергия в страните членки на ЕС.

Ето защо, енергийната ефективност при сградите е тема заслужаваща особено внимание. Новата Европейска директива за Енергийна характеристика на сградите (2010/31/ЕС) въвежда високи стандарти на енергийна ефективност при новото строителство. Същевременно, старите сгради притежават далеч по-висок потенциал за постигане на енергийна ефективност. Това е особено вярно за страните от Източна Европа, като България, където разполагаме с голям сграден фонд от стари и енергийно не ефективни сгради. В тази връзка, редица финансови инструменти насърчават реновации с цел постигане на висока енергийна ефективност при стари сгради. За съжаление обаче, темповете на развитие в тази област са все още много слаби. Ето защо, реновациите на старият сграден фонд трябва да бъдат централна цел на политическите усилия и на бъдещите инвестиции в сферата на енергийната ефективност”.Това каза за Кърджали бг вести проф.Панайотов.

Форумът се проведе под надслов „Енергийна ефективност при сградите:устойчив начин за намаляване на енергийната зависимост и енергийната бедност”.Бе представена Европейската стратегия и националните мерки за постигане на енергийната ефективност. Голяма част от докладите бяха посветени на санирането на сградите в България-добрите практики и финансирането на проекти. Бе откроена ролята на Европейската инвестиционна банка при финансирането на проекти.

  Според проф.Владко Панайотов усилията трябва да се насочат в три направления: Образование и обучение на кадри за въвеждане на енергийната ефективност в сградите. Това ще развие т.нар.”зелена икономика”. Енергийната неефективност означава загуба на пари, което е негативен фактор при по бедните семейства. Социалната страна на енергийната ефективност е силно изразена в България. Преустройството на сгради ще стимулира производството на специфични стоки и услуги, което ще подобри местната и национална икономика.

Ще припомним,че Кърджали пропусна шанса да участва в голям пилотен проект за енергийна ефективност,заради неуредени взаимоотношения по етажната собственост на панелките във „Възрожденци”.Тогава по пилотния проект се отпускаха средно по 3000 лева на жилище, но и това не се оказа привлекателно за кърджалийци.

До 21 януари 2008 г. община Кърджали трябваше да заяви интерес за участие във втората фаза на проект за обновяване на многофамилни жилищни сгради. Общината се допуска да кандидатства заедно с още 35 общини с население над 30 000 души. Проектът се наричаше “Демонстрацонно обновяване на многофамилни жилищни сгради” и се осъществяваше от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Програмата за развитие на ООН.

 Експерти от общината посочиха тогава, че проектът е важен защото ще създаде модела, по който  ще работи Националната програма за обновяване на жилищните сгради и операция “Жилищна политика” от оперативната програма “Регионално развитие”.

 Първата фаза на проекта бе представена на 11 януари 2007 г. в Кърджали от представителя на ПРООН за България Нийл Боне, експерти от МРРБ и кметът Хасан Азис. Бе обявен конкурс, в който можеха да се включат цели блокове. Жители на блок 23 в квартал “Възрожденци” бяха проявили интерес, но се оказа, че много от собствениците са в чужбина. Конкурсът се провали поради липса на кандидати.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини