Младите еколози от ДПС правят пролетно почистване в региона

Младежко ДПС стартира доброволческа Национална кампания „Чиста околна среда – чисто бъдеще”, която има за цел да привлече вниманието на обществото върху проблемите на околната среда и да активизира младите за грижа за природата.

В  тази връзка на 29 – 30 /петък-събота/ април 2011г. в цялата страна се проведоха доброволчески акции.

На 30 април (събота ) около 100 младежи от Младежко ДПС Момчилград почистиха местността Дамбалъ, където стотици хора търсят изцеление  във водата, която извира от скалите близо до момчилградското село Летовник . Амбициозни да помогнат ,младежите почистиха успешно местността за много кратко време. Успяха да напълнят цели 25 големи чувала с отпадъци!  Чувалите и ръкавиците бяха осигурени от Община Момчилград. Най дейни в почистването бяха младите футболисти на Родопи Момчилград, които с участието си показаха как спортистите неангажирано партийно могат да бъдат за пример участвайки в доброволческа национална кампания. Дамбалъ  се намира на около 10 км североизточно от Момчилград. Хората вярват, че веднъж в годината, в първите часове на 6 май / Хъдрелез/, водата придобива лечебна сила. Това се случва в полунощ, когато дъбовата гора прошумоли по особен начин.

Вече за втора поредна година Младежко ДПС Момчилград организира почистване на района около скалния масив и пътя между село Летовник и местността Дамбалъ. Председателят на Младежко ДПС Момчилград Юмер Юсеин благодари на всички младежи, които почистиха местността  и заяви, че това благотворително мероприятие се организира за втора поредна година  и вярва, че за в бъдеще ще се превърне в традиция за младите момчилградчани! Мото на акцията бе “Нека да покажем, че сме отговорно гражданско общество, което цени природата и знае как да я опази!" . След приятната работа , младежите си направиха пикник сред красивата природа . За целта организаторите бяха осигурили нужните продукти.

Сред доброволците обичащи природата имаше и медицинска сестра, която при нужда можеше да окаже първа помощ!

В еко-кампанията взеха участие и Председателят на ОбС на ДПС Момчилград Бирол Кьосеюмер, зам.кметът Ерол Мехмед, зам.председателят на ДПС Момчилград  д-р Фикри Гюлистан, кметът на с.Груево Ахмет Ибрахим и общинският съветник Ведат Емин.

Младежите от Кирковско откликнаха на доброволческия апел под надслов  „Чиста околна среда – чисто бъдеще” на Младежко ДПС. В провеждащата се национална кампания членовете и симпатизантите на младежко ДПС община Кирково се включиха чрез една многозначна акция в село Могиляне. Тук младежите успяха изцяло на ново да предадат един нов вид на Възпоменателния комплекса Тюркан чешма.

Стоически издържалия капризите на зимата комплекс разцъфна като пролетно цвете изпод грижите на младежите доброволци. Те от своя страна разпределиха огромната работа на плещите на няколко групи. Докато една част боядисваше красивите железни прегради около Тюркан чешма, друга част се бе заела да почисти едно по едно новопоявилата, избуялата между плочите тревиста растителност. Докато една част изчистваше алеята към монумента, чрез поддържаща резитба то други изкопаваха около цветята и събираха остатъците на изминалата година под формата на мокри листа и изсъхнала трева.    

Може би с най-отговорната задача се зае Детелина. Тя с олимпийско спокойствие успя да възстанови написаното върху отворената книга. Не издържалите на природните стихии букви бяха една по-една грижливо изписани от вечно усмихнатата и излъчващо благородство млада майка.

В края на деня, въпреки изморителния труд  всички които се включиха в това тъй изпълнено със  смисъл деяние бяха максимално удовлетворени, че никой не спомена за умора. Само красиви усмивки и споглеждащи се щастливи очи.

Представителите на младежко ДПС Джебел се включиха в  доброволческа Национална кампания „Чиста околна среда – чисто бъдеще”. Като всички свои колеги от областта младите депесари избраха да почистят и изчистят градския стадион от всички отпадъци, да освежат резервните скамейки и да запълнят появилите се дупки пред главния вход с бетон.

Младежкия лидер Сейфи Мехмедали сподели, че само чрез спорта младите могат да се предпазят от лошите пороци като алкохол и цигари, както и да се отскубнат от лапите на социалните мрежи и компютърните игри. Колегите му също споделиха, че всеки трябва да се замисли за това как може и трябва да запази природата чиста и изграденото да не се руши с лека ръка.

След като ентусиастите насъбраха отпадъците и боядисаха скамейките отредени за двата отбора забъркаха бетон с който запълниха зейналите дупки пред входа на градския стадион.

Исмаил КЬОСЕЮМЕР,Аркан АПТУРАХМАН



 

 

 



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини