„Дънди” печелят 600 % от инвестицията в Ада тепе, правителството ги подкрепя

Алекс Нестор

600 процента ще бъде печалбата на Дънди прешъс метълс,  ако се осъществи златодобива от Ада тепе край Крумовград. Канадците смятат да инвестират 130 милиона долара, срещу които ще получат 800 милиона долара, ако цената на златото се запази на тези стойности. Ако обаче продължи да се повишава, каквито са очакванията то в близките 8 години „Дънди” може да получи и милиард в зелено. Това стана ясно след пресконференция на един от директорите на „Дънди-България” Алекс Нестор. Той призна,че компанията очаква да добие 20 тона злато от находището. Стойността му при цена  от 1400 долара за унция /32 грама/ показва, че фирмата си е направила добре сметката.

 Нямаме намерение да се отказваме от проекта въпреки несъгласието на общината Крумовград  и съпротивата на неправителствени организации , подчерта Алекс Нестор. Той посочи, че срещат пълна подкрепа за  инвестицията си  в Ада тепе от настоящото българско правителство. Предишното четири години ги въртяло на шиш и бавело  концесията за находището.  Нестор отрече вицепремиерът Симеон Дянков, известен с връзките си с Америка да е лобирал за интересите на компанията.

 Според Алекс Нестор причината за правителствената подкрепа е нуждата от свежи чуждестранни инвестиции. Техният обем е паднал с 58 на сто поради кризата.

 Община Крумовград ще получи десетки милиони левове от държавата от концесионните такси  и данъци. Освен това „Дънди” ще дадат 50 милиона лева за общински фонд, който да подпомага здравни заведения, общински инициативи и културни мероприятия. Още 8 милиона ще се заделят за инвестиционен фонд за подкрепа на малкия и среден бизнес. Готови сме да обезщетим всеки  тютюнопроизводител, ако се докаже ,че златодобива вреди на тютюневите култури,подчерта Нестор.

Той обеща 90 на сто от работниците да бъдат от община Крумовград. Те ще бъдат квалифицирани и преквалифицирани за сметка на фирмата. Ще получават три пъти по висока заплата от средната за страната-т.е. около 1800 лева на месец.

 Нестор обвини неправителствените организации в манипулиране на общественото мнение. Според него те не носят живот ,а смърт за Крумовград. Той  призна също, че е имало рекет от НПО в страната , но не конкретизира дали неговата фирма е била изнудвана за пари.

 Настояваме за  диалог с общината. Очаква се становище от съседна Гърция по искане на Министерството на околната среда и водите. В същото време властите в Крумовград мълчат за доклада по Оценка и въздействие върху околната среда. Поведението им е необяснимо, подчерта Нестор.

 Както Кърджали бг вести писа канадската компания се отказа от цианидната технология  за добив на злато. Няма да се добива жълт метал на кюлчета , а само концентрат. Той ще се обработва с цианиди в чужбина.

Няма да има и хвостохранилище .Съставките на хвоста ще се превръщат в паста и ще се депонират в клетки.

 Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини