-2 °C

„Дънди” печелят 600 % от инвестицията в Ада тепе, правителството ги подкрепя

Алекс Нестор

600 процента ще бъде печалбата на Дънди прешъс метълс,  ако се осъществи златодобива от Ада тепе край Крумовград. Канадците смятат да инвестират 130 милиона долара, срещу които ще получат 800 милиона долара, ако цената на златото се запази на тези стойности. Ако обаче продължи да се повишава, каквито са очакванията то в близките 8 години „Дънди” може да получи и милиард в зелено. Това стана ясно след пресконференция на един от директорите на „Дънди-България” Алекс Нестор. Той призна,че компанията очаква да добие 20 тона злато от находището. Стойността му при цена  от 1400 долара за унция /32 грама/ показва, че фирмата си е направила добре сметката.

 Нямаме намерение да се отказваме от проекта въпреки несъгласието на общината Крумовград  и съпротивата на неправителствени организации , подчерта Алекс Нестор. Той посочи, че срещат пълна подкрепа за  инвестицията си  в Ада тепе от настоящото българско правителство. Предишното четири години ги въртяло на шиш и бавело  концесията за находището.  Нестор отрече вицепремиерът Симеон Дянков, известен с връзките си с Америка да е лобирал за интересите на компанията.

 Според Алекс Нестор причината за правителствената подкрепа е нуждата от свежи чуждестранни инвестиции. Техният обем е паднал с 58 на сто поради кризата.

 Община Крумовград ще получи десетки милиони левове от държавата от концесионните такси  и данъци. Освен това „Дънди” ще дадат 50 милиона лева за общински фонд, който да подпомага здравни заведения, общински инициативи и културни мероприятия. Още 8 милиона ще се заделят за инвестиционен фонд за подкрепа на малкия и среден бизнес. Готови сме да обезщетим всеки  тютюнопроизводител, ако се докаже ,че златодобива вреди на тютюневите култури,подчерта Нестор.

Той обеща 90 на сто от работниците да бъдат от община Крумовград. Те ще бъдат квалифицирани и преквалифицирани за сметка на фирмата. Ще получават три пъти по висока заплата от средната за страната-т.е. около 1800 лева на месец.

 Нестор обвини неправителствените организации в манипулиране на общественото мнение. Според него те не носят живот ,а смърт за Крумовград. Той  призна също, че е имало рекет от НПО в страната , но не конкретизира дали неговата фирма е била изнудвана за пари.

 Настояваме за  диалог с общината. Очаква се становище от съседна Гърция по искане на Министерството на околната среда и водите. В същото време властите в Крумовград мълчат за доклада по Оценка и въздействие върху околната среда. Поведението им е необяснимо, подчерта Нестор.

 Както Кърджали бг вести писа канадската компания се отказа от цианидната технология  за добив на злато. Няма да се добива жълт метал на кюлчета , а само концентрат. Той ще се обработва с цианиди в чужбина.

Няма да има и хвостохранилище .Съставките на хвоста ще се превръщат в паста и ще се депонират в клетки.

 Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
20 яну 2021
Последни новини