Крумовградчани вдигат бунт срещу златодобива чрез Фейсбук

Група във Фейс­бук защитава Ада тепе край Крумовтрад от набезите на „Дънди”. Повече от 100 души са се изказали в социалната мрежа про­тив канадската фирма и полученото разреше­ние за концесия. Стра­ницата акцентира върху историческата стойност на рудника от късната бронзова епоха, кой­то е разположен на Ада тепе. Той, заедно с Перперикон и Татул, предполага развитие на туризма в дългосрочен план,смятат жителите на родопския град организирани в комитет.Ето и тяхното обръщение към медиите”

„Братя българи, турци, ци­гани. Да! Ние сме братя. Та­кива ни прави човешката ни същност и родната ни земя, определила в голяма степен и общата ни съдба.

Никой от нас не избира какъв да се роди и къде да се роди. По Божията про­мисъл ние сме поели първа глътка въздух в едно от най- красивите кътчета на земя­та, поне за нас – Източните Родопи, Крумовград.Това е нашата родна земя и ние сме отговорни за нея пред Създателя и поколенията – минали и бъдещи.

Попълзновенията на хищната залотодобивна компания „Дънди” да уни­щожи и оскверни земята ни не спират. Фокусирали се в златото на Ада тепе, те не се интересуват от унищо­жението, което ще дойде с добива му. Да, това ще бъде унищожение, Апокалипсис. На повърхността на Ада тепе, в латентна форма, има ограмни количества арсен. В недрата на земя­та има уран. Самата техно­логия на добива ще залее земята ни с най-страшни хи­микали, включително и със скриваните днес цианиди. Ще натровят земята, водата и въздуха ни. Не случайно всички компании, които из­купуват тютюн, са заявили, че в момента, в който злато­добивът стартира, те спират изкупуването на тютюн от нашия край. А тютюневият сорт „Крумовград” е най- котираният български тип тютюн. Ще бъде унищожено зеленчукопроизводството, лозарството .... всичко.

Върху хората ще връхле­ти ураган от заболявания – ракови, белодробни, кожни, психически.

И всичко това – за да се даде възможност на една ком­пания да извлече баснослов­ни печалби при нулева за Кру­мовград и България полза.

Ако на някого му се струва, че всичко това е пресилено, веднага може да направи справка с град Маджарово. Там също се добиваше злато, и то без цианиди. Някога там живе­еха хиляди хора, на които обещаваха светло бъдеще. Днес в град Маджарово жи­веят цифром и словом 551 /петстотин петдесет и един/ души. Данните са от по­следното преброяване. Хи­ляди празни домове няма да посрещнат никога ство­ите стопани. Тази зловеща, призрачна реалност очаква и Крумовград,ако не се обе­диним и спрем безумието, подговяно от бездушни бъл­гарски чиновници вече два­надесет години. За тях Кру­мовград е една имагинерна далечина, но поддържайки раболепно бизнесплана на „Дънди”, е и една възмож­ност да спечелят своите 30 сребърника.

ДА ЗАЩИТИМ ЖИВОТА И ЗЕМЯТА СИ!

След като никой от отго­ворните фактори не иска да проумее тревогите ни, да им помогнем да чуят гласа на народа.

НАРОДЪТ – ТОВА СМЕ НИЕ!

 

Предлагаме на 29.04.2011 г. в 13.30 часа да се събе­рем на централния площад в Крумовград.

Там всички заедно да за­явим ясно и твърдо волята си да спрем златодобива, да спрем унищожението. Да заявим правото си на щас­тие и живот на земята, къде­то сме родени. Да видим, че сме много, и, че силата на гласа ни ще бъде чута.

И както в древна Гърция демокрацията се е упражня­вала на градските площади, така и ние да заявим от пло­щада в Крумовград:

1. Да се проведе референ­дум в общината на тема: „За” и „Против” златодобива”.

Такъв референдум се проведе в Бургас и областта за нефтопровода „Бургас – Александруполис” при да­леч по-малки опасности за околната среда. И гласът на хората там отекна звучно не само в България.

2. Да приемем решение от митинга, с което да уве­домим правителството за волята ни.

На самия площад да изберем ръководство на сдружението „Живот за Кру­мовград”. Всеки един от нас може да предлага, избира и да бъде избиран. Нека всеки премисли кого и какво може да предложи.

До 29.04.2011 г. да уве­домим своите близки и при­ятели в България, Турция и други страни за ситуацията в Крумовград и да потърсим помощта им.

Вярваме, че волята ни за живот на Крумовград ще ни помогне веднъж завинаги да спрем унищожението, да дадем на предците си покой, а на децата си бъдеще.

Сдружение „Живот за Крумовград”

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини