Майки на бунт до спиране на обгазяванията от ОЦК

Около петдесетина кърджалийци,предимно майки с деца, се събраха на протест срещу обгазяванията на града и  околните села от ОЦК. Митингът бе организиран от Комитета за спасение на Кърджали чрез социалната мрежа Фейсбук. Всяка неделя загрижени за здравето на децата си майки ще изразяват своето недоволство, докато не бъдат чути от управляващите и собственикът на ОЦК Валентин Захариев.Комитетът е формация която възникна в подкрепа на инициативата  на майките от Кърджали „Аз искам да дишам”,която през януари организира първият протест срещу обгазяванията на града.

  Не искаме да ставаме заложник на ОЦК. Не може Валентин Захариев да извива ръцете на правителството и гражданите, като иска разрешение  да обгазява още 18 пъти Кърджали, за да не уволни 350 работници,каза за медиите говорителят на Комитата за спасение на Кърджали Маргарита Бочукова.

   В обръщение към присъстващите на протеста тя заяви, че в Кърджали трябва да се вземат спешни мерки, както за поемане на съкратените работници, така и за по чист въздух. Майките от града ще пишат писмо на премиера Борисов, в което ще настояват той да поиска от бразилския президент с български произход Дилма Русеф да се изгради екологично чисто производство в Кърджали. Очаква се Русеф в скоро време да посети страната ни.

 Призовава се кметът Хасан Азис да пусне в града тролейбусни линии, финансирани от еврофондовете. Така ще се избегне замърсяването от автобусния транспорт.

  Димо Бодуров председател на Единния фронт за екологично спасение ,който в зората на демокрацията поиска затварянето на ОЦК, призова обгазяванията да спрат и заводът да бъде ликвидиран. Тези протести са закъснели. Ако кърджалийци ни бяха подкрепили преди години, сега щяхме да дишаме чист въздух, каза за Кърджали бг вести Бодуров.

  Маргарита Спирова , подкрепяща комитета за спасение на Кърджали изрази разочарование от слабото участие на кърджалийци в митинга. Лесно е с мишката във Фейсбук да кликваш върху бутона „Харесва ми”, но когато дойде време за действия се оказва, че сме много пасивни,подчерта Спирова пред медиите.

 Подкрепа за гражданската ангажираност на майките от Кърджали изразиха от Регионалната здравна инспекция. Комитетът за спасение на Кърджали получи рамо и от „Независимата синдикална федерация на енергетиците в България”с председател Роса Соколова от Кърджали. След като по инициатива на Кърджали бг вести сайтът Хасково нет публикува призива на Комитета, инициативни групи в Хасково,Димитровград,Смолян и Свиленград изразиха своята съпричастност към кърджалийци.

  Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини