Властите мълчат за поскъпването на яйцата,чака ни спекула

Яйцата  ще ударят рекорд в Кърджали по цена за Великден. Очаква се да гонят 30 стотинки за бройка. Миналата година в навечерието на големия християнски празник се предлагаха за 27 стотинки парчето. Това заявиха за Кърджали бг вести търговци.

Цената на кокошия продукт вече тръгна плавно нагоре. В Кърджали само за два дни тя се качи с 2 стотинки –от 18 на 20. Търговците винят за това производителите. Според дистрибутори на „Яйцепром –Кърджали” в навечерието на празника стоката им ще скачи драстично като стойност.

  Самите производители обясняват поскъпването не със спекулации и картелно споразумение, а с растящите разходи.Според тях причината е в растящите цени на горивата и фуражите.

  Търговците на дребно съветват да се запасим по отрано с яйца за Великден.

В момента има внос от Турция и Полша, който все още държи цените ниски. В Хасково обаче цената на кокошия продукт скочи от 20 на 24 стотинки. Вещи в бранша твърдят, че само разширяването на вноса може да спаси родния пазар от спекулата преди Възкресение Христово.

   Властите мълчат като риби за поскъпването преди „Празника на червените яйца” или Паскеле , както в Източните Родопи е познат Великден.

 Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини