Към читалище „Юмер Лютфи” се сформират още два клуба

Харун Бекир

Секретарят на Народно читалище „Юмер Лютфи1993” Мюзекки Ахмед съобщи, че към читалището са сформирани още два клуба. Първият е Клуб за култура и образование „Юнус Емре” с председател бившият експерт по турски език Харун Бекир. Целта на клуба е да проучи бита и културата на турското население в областта. Сред задачите му са организиране на курсове по майчин турски език, провеждане на конкурси за есета по различни теми, свързани с турския език. Клубът ще съдейства за обучението на ръководителите на фолклорни групи от цялата област.

Клуб „Юнус Емре” ще открие и школа по народни инструменти. Успешно завършилите тези курсове ще гостуват за около две седмици в Турция и ще посетят културно-исторически места. Стана ясно, че в момента читалище „Юмер Лютфи” води преговори с фондации и организации за поемане разходите по пребиваването.

Другият е клубът на хумористите в Кърджали, който вече ще функционира към читалището под името „Хитър Петър-Насреддин Ходжа-ООД”. Председател на клуба е доайенът на местните хумористи Тодор Мухтаров. Тук са твърде познатите Христо Станчев, Александър Щинков и Георги Стоянов. Клуб „Хитър Петър” е създаден преди повече от 35 години. Той е сред водещите клубове за хумор и сатира, които са около 30  в страната. Участва в редица фестивали и конкурси и печели национални награди. Предстои участие на клуба в националния конкурс за хумор и сатира в Кубрат, който миналата година спечели Христо Станчев.

Във връзка с новия клуб Станчев отбеляза, че целта е да се разшири дейността на клуба, защото както от Хитър Петър, така и от турския национален герой Насреддин Ходжа, могат да се извлекат много философия и народен хумор. „Ние сме се родили на една и съща земя и имаме едни и същи духовни интереси”, подчерта той. Стана ясно, че клубът възнамерява да проведе срещи с млади хора, които имат нагласата да пишат хумор и сатира, за да споделят членовете му своя опит с тях. „Не се взимаме много на сериозно в хумора, но смятаме, че имаме все пак някаква дарба, която искаме да я разгърнем и предадем на младото поколение. Народът ни е много тъжен и  угрижен, и мисля, че хуморът има място в неговия живот”, изтъкна Станчев. Той каза, че клубът е отворен за всички, които желаят да пишат хумор, независимо на какъв език. По думите му идеята на хумора е да се осмеят недостатъците и да бъдем по-добри, и той винаги има многонационален характер. Хумористът смята, че чрез хумора човек достига до отговорите на много сериозни въпроси в живота по един нетрадиционален, парадоксален начин. „За мен хуморът е начин да направим най-напред оценка на морала, който ние притежаваме. Няма нищо по-смело от това да осмееш собствените си отрицателни качества и постъпки и по този начин да намериш кореспонденция с читателя”, мисли той. 

Станчев отбеляза, че много са доволни от топлия прием в читалище „Юмер Лютфи”.

Той изрази отношението си на признателност и уважение към ръководството на читалището и, както се изрази, кавалерското отношение на Мюзекки, който има за личен приятел. Според хумориста Мюзекки Ахмед е голям приятел на хумора и сатирата. „При него присъства атмосферата на творчество и творческо отношение не само към хумористите, но и към всички творци”, категоричен бе Станчев.

Ресмие МЮМЮН

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини