Георги Първанов влиза в политическата есен с “мрежа дискусионни клубове”

Липса на лидерство, политически дебати на махленско ниво, опит да се отрекат позитивите от прехода и очернят политиците от това време, липса на механизми за работеща политика. Така Георги Първанов, президент в периода 2002-2012 и преди това лидер на БСП обобщи в неделя основните характеристики на политическата реалност у нас. По негова инициатива в НДК бе организирана дискусия, озаглавена "Български дебати за националния успех". Провеждането на форума бе подбрано да е в Деня на независимостта, а идеята на Първанов е той да положи началото на създаването на "национална мрежа от дискусионни клубове".Форумът бе замислено и като демонстрация от страна Георги Първанов, че няма намерение да остава в по-задните политически редици.На дискусията дойдоха четирима депутати от парламентарната група на левицата - Кирил Добрев, Георги Кадиев, Страхил Ангелов и Таско Ерменков.Присъства и евродепутатът Ивайло Калфин, бившият ляв депутат и основател на Движение 21 Татяна Дончева, археологът проф. Николай Овчаров, социолозите Живко Георгиев и Иво Христов, политологът Борис Попиванов, синдикалистът Чавдар Христов.Дойдоха и министрите от правителството на тройната коалиция Румен Петков и Асен Гагаузов, кметове, избрани с листата на БСП като Росица Янакиева (Перник). Можеха да бъдат забелязани бившият шеф на НСБОП Румен Миланов, предишният ректор на УНСС Борислав Борисов и други.

 В речта си пред присъстващите Първанов сложи и диагноза на политическия живот у нас - той е болен заради загниването на сегашните български партии, което пък е предизвикано от кризата в идентификацията.Бившият държавен глава посочи сред проблемите на политическите партии вождизма в ръководството им и призова към национално съгласие по основни приоритети "като залог за успешна нация и държава".

 Първанов препоръча да се засили пряката демокрация в партиите и отправи критика към управляващите - "ние виждаме целеполагане на 100 мерки в рамките на 100 дни". А къде е политиката, визията, стратегията, попита той. Президентът добави, че мерките в програмата на кабинета "Орешарски" са нелоши, но я няма перспективата отвъд 100-те дни, отвъд четиригодишния мандат.Нямаме изградени механизми за изработване на работеща политика, тя се прави в тесни апаратни кабинети, нужен е широк експертен потенциал, заяви Първанов и отбеляза нуждата от дебат за автентичното ляво и дясно.

 Той възрази срещу опитите да се постави под негативен знаменател всичко от времето на прехода. Най-доброто нещо е договорът с Европейския съюз, аргументира се Георги Първанов и определи периода за успешен за България. Бившият държавен глава припомни, че "когато чертаехме стратегията на страната, записахме, че през2020 г. можем да си поставим за цел достигане на средното ниво на страните от ЕС". След икономическата криза и кризата на управлението стои въпросът дали срокът е постижим и трябва ли да се коригира, посочи той.Първанов констатира обаче, че сега у нас има "революционен порив" да бъдат игнорирани всички, които досега са имали досег с политиката и управлението, и се обяви срещу противопоставяне на поколенията."Един ще хареса "На бой отиват само старците", друг - "Няма място за старите кучета", използва аргументи от филмови заглавия Първанов, за да подсили тезата си.По думите му България има нужда от компетентно управление на всички нива.В рамките на дискусиите, които Георги Първанов смята да продължи да инициира, се предвижда дебат за нов Изборен кодекс с идеи и предложения. Нужни са и промени в закона за политическите партии за по-ефективен контрол върху произхода и харченето на парите на политическите сили, отделно - и дискусия по темата за състоянието на партиите.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини