Българите сме с ограничени познания за енергийната ефективност, констатира среща-дискусия на Радио Кърджали

Изображение 1 от 3

    Българите сме с ограничени познания за енергийната ефективност. Това констатираха участниците в среща дискусия , организирана от Радио Кърджали-БНР. Тя е част от националнния дебат „Изменение на климата и околната среда“ в рамките на „Конференция за бъдещето на Европа“,инициирана от Европейския съюз. Проектът в страната се осъществява от Българското национално радио в партньорство с Бюрото на Европейския парламент в София.

    Три бяха темите около, които дебатираха участниците в срещата. Първата бе преминаването към екологично отопление от ползването на твърдо гориво, управлението на отпъдъците,особено опасните,и екологичните проблеми ,които поражда човешката дейност.

    В конферентна връзка и на живо се включиха утвърдени български еколози и експерти: Светослав Стайков от екологично сдружение „За Земята“; Стоян Йотов,независим експерт; Михаела Кирчева менижър по екотуризъм;Христо Христов от „По диви Родопи“ и др.

    В дебата със свои идеи участваха младежките посланици в Европейския парламент от Езиковата гимназия, СУ“П.Р.Славейков“ и професионалната гимназия по икономика „Алеко Константинов“.

    Жилищните и обществените сгради са с ниска степен на енергийна ефективност, подчертаха експерти.Анкета на Радио Кърджали посочи,че жителите на града се затрудняват да подменят печките на твърдо гориво поради високите цени на електроенергията. Неблагоприятна е и тенденцията за поскъпване на горивата и преди всичко газта за бита,както и на електроенергията.

    Мненията на участниците бяха обобощени от редактори.

    Идеята е да кажем това, което мислим и да бъдем чути. Днес главната цел е да генерираме идеи. Няма лоша идея, подчерта водещата Галина Стефанова.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини