Младите хора дебатираха за миграцията в дискусия, организирана от Радио Кърджали на БНР

Изображение 1 от 3

    Младите хора на Кърджали дебатираха за миграцията в дискусия организирана от Радио Кърджали-БНР. Ученици от Езиковата гимназия и СУ“П.Р.Славейков“задаваха въпроси на евродепутатите Илхан Кючук и Елена Йончева и на преподавателката по политически науки проф.д-р Ана Кръстева. Те имаха възможност да изгледат и документален филм за бежанския център в Харманли, подготвен от репортери на радиото. В дебата от Кърджали гост бе политологът Димитър Димов, който също има възможността да отправя и да отговаря на въпроси.

    Модератор бе журналистката от Радио Кърджали Илияна Типова.

    В своето експозе във видеоконферентна връзка Илхан Кючюк подчерта, че Европейския съюз е съюз на ценности, а не на нации. Че в отношението към мигрантите има два подхода. Европа е чувствителна по един начин към един тип хора и по-слабо чувствителна към друг тип хора. Това се вижда в подхода към бежанските вълни от арабския свят и от Украйна. За украинските бежанци ЕС се е оказал по-подготвен. Миграционната политика е неразделна част от интеграционната , подчерта Илхан Кючук. Той посочи,че от бежанските кризи ЕС излиза благодарение на обща политика.

    Проф.Ана Кръстева сподели конкретни впечатления от Харманли за проблема за миграцията и мобилността като ресурс за местно развитие. Тя посочи,че в Харманлийско има три типа мигранти:транзитно преминаващи, установили се в селата,идващи от Западна Европа и гражданки на бившия Съветски съюз, които са създали тук семейства и са най-интегрирани.

    В документалния филм бяха представени сириец и иракчанин, решили трайно да се установят в Харманли със семействата си. Те са създали свой бизнес и не смятат да се връщат в родините си.

    Дискусията бе част от проекта „Нашата Европа“ на Българското национално радио.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини