Кметовете пак не зачетоха Таушанова

Иванка Таушанова

Кметовете на общини и председателите на Общински съвети в област Кърджали за пореден път не се явиха и провалиха вчерашното заседание  на Областния съвет за развитие. В тяхно отсъствие бе представен Междинният доклад за изпълнение на Областната стратегия за развитие /ОСР/ - 2005-2015 г.Това съобщиха от областна администрация.

В прессъобщението се казва още,че областният управител Иванка Таушанова изразява разочарованието си, че ръководителите на местната власт демонстрират явна незаинтересованост към приемането  на документа, който е важна стъпка от актуализацията на стратегията, тъй като предложената промяна в целите и приоритетите на ОСР следва да бъде отразена и в общинските планове за развитие. Евгений Иванов от консултантската фирма „Евконсултантс” коментира постигнатия напредък през изтеклия период.  Стана ясно, че в пълна степен е постигнат само един от индикаторите на стратегическите цели в стратегията, а именно – намаляване на безработицата под 10 процента. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в Кърджалийско продължава да е далеч под средното равнище за страната, а коефициентът на заетост е по-нисък от планирания. Изтъкнато бе несъответствието между целите и приоритетите, залегнали в общинските планове за развитие и Областната стратегия и липсата на добра съгласуваност между тях. Налице е неравномерно развитие на общините в областта и невъзможност да бъдат постигнати всички приоритети на областната стратегия. Общините разчитат основно на ресурси от централния бюджет, единствено в Кърджали местните приходи са повече от 15 на сто. За периода 2007-2010 г   общият сбор от бюджетите на седемте общини в областта възлиза на 430 млн лева или 108 млн лева средно на година, което изисква максимално гъвкаво и адекватно управление на средствата. 

При актуализацията на областната стратегия се препоръчва като приоритети да залегнат запазването на съществуващите предприятия и изграждането на индустриални зони, логистични центрове, транспортна и ВиК инфраструктура и депа за съхранение на отпадъци, развитие на екоземеделие и животновъдство, културно-исторически и алтернативен туризъм, развитие на човешкия капитал.

Очаква се разпределението начаст от средствата по оперативните програми да се извършва на регионален принцип и приоритетно да се финансират обекти, планирани в стратегическите документи.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини