Цената на агнешкото тръгна нагоре,чобани винят касапи

Цените на агнешкото тръгнаха плавно нагоре в навечерието на големия християнски празник Великден. Продажната стойност на килограм вече е 12 лева. Можете да го намерите в една от малкото оцелели месарници на пазара. Продавачите прогнозират, че цената на мръвката ще продължи да се покачва плавно до празника, както това стана в навечерието на Байрама. Те очакват да се търси месо от региона. Предлагат прясна стока от Женда балкан.

  Хората купуват по килограм-два. Нямат пари за повече. Струва им се скъпо. Опитват се да се запасят отрано докато е по-евтино,споделят месарите. Те смятат,че „чобаните” ще надуят цените, ако се отпуши износът за Турция.

  Цените на агнешкото няма да се вдигнат за Великден, контрира председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Причината е в шапа и карантината в областта. Собствениците на стада не могат да изнасят агнета извън Кърджалийско. Тук те трябва да предават месото единствено в кланиците, за да не се разпространява заразата. От кланиците обаче непрекъснато свалят цените на килограм живо тегло, а след това надуват стойността му за клиентите. Така касапите купуват агнетата по 5 лева килото, а ни продават разфасованото месо по 12 лева.

  Правителството създава монопол на кланиците. Те ни извиват ръцете, а след това се оправдават с нас животновъдите, споделя още Синапов.

 Има голямо търсене на агнешко от Кърджалийско в Турция,Гърция и Италия. Заради шапа не можем да изнесем и едно животно. Това е смърт за овцевъдството в региона, смята Бойко Синапов.

  Според пекани търговнци последната дума ще имат хипермаркетите и веригите магазини. Очаква се в навечерието на Великден агнешко да пуснат и „Билла” и„Лидъл” и „Перфект”.

  В „Перфект” са готови да продават мръвката по 9 лева килограма. Майстор касапин на място ще ви реже месото, което предпочитате. Агнешко ще може да си вземете, както сурово,така и печено.

  Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини