Трима свещеници носят благодатния огън за Великден в Кърджалийско

До края на април всичките 55 легла в Православното средище „Успение Богородично" в кърджалийския квартал „Гледка" са резервирани от групи от цяла България за големия празник Възкресение Христово, съобщи за „Нов живот" отец Боян Саръев. Първите групи християни пристигат на 24 април. Популярността на храма в последните години сред вярващите нарасна много, най-вече заради частицата от Кръста Господен и на копието на чудотворната икона на пресвета Богородица Всецарица, донесено от Света гора.

Трима свещеници ще донесат в Източните Родопи благодатния огън в нощта на Христовото възкресение - 24 април. Отец Карамфил Алучев ще донесе огъня в храма в Момчилград. От него ще запали свещника си енорийският свещеник на Крумовград отец Александър, който пък от своя страна ще предаде огъня на отец Здравослав в Ивайловград.
За християните в кърджалийското село Резбарци огънят ще донесе отец Марин. В централната църква в Кърджали „Свети Георги" огънят ще донесе отец Петър.
Все още Светият синод не е определил делегацията, която ще лети за Ерусалим, за да донесе благодатния огън. Не е ясно още и дали самолетът ще кацне в Пловдив или ще продължи директно до София. Това ще стане ясно до края на седмицата, съобщи за „Нов живот" отец Петър.
Миналата година начело на църковната делегация, която донесе огъня от Ерусалим, беше Пловдивският митрополит Николай. Тогава свещеници от Южна България го посрещнаха на летище Граф Игнатиево и си запалиха специалните кандила, които ги занесоха по храмовете си. Тогава за малко кърджалийци да останат без благодатния огън. Автомобилът, с който отец Петър тръгна за Пловдив, аварира на магистралата. За късмет в това време спира младеж от Пазарджик. Като разбира за какво става дума, той качва отчето в своята кола и не само че го закарва до летището, но и го връща в Кърджали заедно с огъня.

КРОСС

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини