Ще се женя, няма да се женя

Да бъде булка е мечта на всяка малка кукла, още от ранно детство. А да държи за ръка красива принцеса и да бъде истински кавалер, желае всяко малко момче. Когато, обаче настъпи моментът, изведнъж нещата не са такива, каквито, вече порасналите дами и господа, си ги представят.
   Освен с божественото вино и Асеновата крепост, Асеновград се слави и с безбройните си магазини, ателиета и салони за сватбени рокли, костюми и аксесоари. Конкуренцията е изключително ожесточена. Затова всеки магазин се старае да предложи нещо различно от останалите. И където и да влезе човек, отношението е повече от любезно. Продавачките обграждат с внимание всеки един клиент по отделно. И колкото и да им е трудно, справят се - успяват да угодят и на най- капризните клиенти. Проявяват невероятно търпение.
   В последно време, обаче, статистиката показва, че асеновградчани предпочитат да създават семейства без да сключват брак или, ако го направят, не разчитат на агенции. Влагат цялото си свободно време в "тичане" по задължения, за да резервират ресторант, обреден дом, църква. Предпочитат сами да се справят с необходимите за събитието задачи. А защо ли? Не е трудно да се досетим. За да спестят пари, много от двойките дори сключват граждански брак и се венчаят през делничен ден от седмицата, защото тогава е безплатно или се заплаща символична сума. А и за целта не е необходимо да се купуват голяма бяла рокля или строго официален костюм. Не ни радва и факта, че има случаи на ограничени средства, и хората сами правят дори украсата си в ресторанта.
   Разбира се, в Асеновград има и хора, които не изневеряват на традициите. Някои магазини могат да се похвалят с големи продажби, други с по- малки, но е радостно това, че все още търсенето не е толкова намаляло. Мнението на собтсвеничката на една от най-предпочитаните агенций е, че всяка една от бъдещите булки има различна представа за сватбената си рокля. Някои предпочитат по- семпли, други- по- секси, трети- с камъни, четвърти- с бродерии, а други- дори с цветен акцент... Клиентите са от цяла България, затова и за спазване на тенденций е трудно да се говори.
Много магазини се хвалят и с нестандартни идеи, като поръчаните при тях булчински рокли са решени в прасковено или червено.
 Тъжна е тенденцията този бизнес да поддържа нереално високи цени, надявайки се на хората от други градове. Така най-често самите асеновградчани са принудени да прибягнат до по-нискокачествена конфекция.
Една добре организирана сватба неотдавна е лукс.
  Факт е, че финансовата възможност на всяко бъдещо семейство играе главната роля! Жалко е, че много "принцове" и "принцеси" не могат да сбъднат мечтите си. Но крайната равносметка показва, че хората не са спрели да се женят и да правят сватби и никога няма да престанат! А Асеновград винаги ще бъде "Меката на булките"!

Наси Маркова

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини