Пускат доноси,удрят асоциацията на животновъдите

Бойко Синапов

С публикации в медиите се прави опит да се разцепи Националната асоциация на животновъдите . Пускат се доноси, чиято цел е да се попречи интересите на хората от бранша да бъдат защитени на предстоящия утре Консултативен съвет при министъра на земеделието и храните. Това заяви лидерът на животновъдите в България Бойко Синапов. Той каза, че от медиите научил, че прокуратурата извършва проверка срещу него за присвоени от евро-проект пари. Обадихме се. Магистратите отрекоха. Затова ще съдим клеветниците,каза Синапов. Според него оръдието на задкулисни действия срещу животновъдите се нарича Иван Чалъков.

 Ще припомним, че в някои медии се появиха публикации, за това Синапов и ръководената от него кооперация Родопски звън са  прибрали крупни суми по проект за запазване на среднородопската овца. Той бе осъществен преди три години и финансиран по програма на Европейския съюз. Синапов посочи, че благодарение на проекта броят на  животните от породата е нараснал чувствително. Преди 3 години те са били едва 1800. Сега само в кооперация „Родопски звън” се отглеждат над 8000 животни.

Непрекъснато ни проверяват от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция. Средствата по проекта са раздадени на животновъдите, отглеждащи породисти овце.  Те не са постъпвали по сметка нито на кооперация „Родопски звън”, нито на нейния председател, уточни Бойко Синапов.

 Той каза още, че така се отвлича вниманието от няколко проблема. Единият от тях  е, че стопаните не са получили все още субсидиите си за пасищата и мерите. Освен това животновъдите искат ваксиниране против шапа, а не избиване на животните. И настояват да бъдат изплатени субсидиите за глава животно на всички стопани.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини