Най-дългото българско хоро започна в Асеновград

По традиция на Благовещение в града се отслужва тържествена литургия от пловдивския митрополит Николай. А храмовете на града са пълни с хора, дошли да запалят свещ за здраве и да се помолят за доброто на семействата си.

Тази година на централния площад „Акад. Николай Хайтов" певецът Илия Луков заедно с Любка Рондова, запя най-обичаните български песни ипредстави първия им дуетен албум „Хоро се вие".

Мисията е да направим най- дългото българско хоро и да предадем на нашите деца силата на българските традиции и фолклор.В този забързан начин на живот, все пак намерихме време да се веселим и да забравим за ежедневните грижи. Мислехме, че не е възможно да се съберат толкова много хора на едно място, но УВИ! Приятна изненада! Гледката как асеновградчани танцуват, пеят и смеят се, ме изпълни с умиление. Хора, на възраст от една до деведесет и една години не само слушаха и гледаха с интерес, а и участваха в случващото се на площада в града, а именно- "Най- дългото хоро на света".
   Огромната тълпа се движеше равномерно.Никой на никого не пречеше! И всички се бяха хванали за ръце! И се виждаше живецът и радостта в очите на всеки! Не предполагах, че един най- обикновен български народен танц може да обедини такъв брой хора! Да ги накара да бъдат единни!
   Гледката ме накара да се замисля за миналото на нашите пра пра пра деди, когато са се зародили българските народни танци! Тогава не се е налагало да има някакъв повод, за да се съберат нашите сънародници на едно място. Но фактът, че една такава кауза успя да направи това, показва, че българският дух не е потънал някъде в небитието! Него винаги ще го има! Необходимо ни е просто някой да поеме инициативата и да направи първата стъпка! А ние да го хванем за ръка и да го последваме!


Наси Маркова

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини