Влагат 65 милиона лева в пътища в Кърджалийско

Иванка Таушанова

65 милиона лева са вложени или ще бъдат предоставени за ремонти на пътни отсечки в Кърджалийско по оперативна програма „Регионално развитие”.В тязи сума не влизат средствата за пътя Кърджали Подкова, който е част от трансграничния коридор през Маказа. Парите са в рамките на втория и третия етап на оперативната програмата. Половината от тях се отпускат за 4 обекта в Кърджалийско след направени икономии от договорните цени  по време на търговете за изпълнители. Това съобщи областният управител на Кърджали Иванка Таушанова. Тя подчерта, че нашата област е единствена, която получава средства за 4 обекта по третия етап на програмата.

  Избира се изпълнител за цялостен ремонт на  пътя Крумовград –яз.Студен Кладенец. Той е важен за връзката на община Крумовград с Хасковска област и в момента и в лошо състояние. Цената на обекта е 21 млн.лева. Ще се ремонтират 25 км.

4,3 млн. лева ще струва изграждането на пътната отсечка Аврен –границата с Гърция с дължина 5,826 км. Тя е част от трасето Крумовград Мертиски и е важна за оживлението на района след влизането ни в Шенгенското пространство. От гръцка страна пътят е широк,но черен. Преговоря се гърците да го асфалтират в скоро време.

 Ще се асфалтира и пътят Джебел-Мишевско-Църквица-Синчец. Той осъществява пряка връзка с Ардино. Сумата е 2,3 млн.лв. Според Иванка Таушанова поради липсата на добро покритие част от селищата са в изолация. Районът се обезлюдява. Училища се закриват.  Хората обаче искат да останат по родните си места.

 Ще се положи повърхностен слой асфалт на пътя Черноочене -Пловдив с дължина 8 км. Ще се довърши и пътят Момчилград-Крумовград.

Таушанова каза, че ще бъде публикувана карта на ремонтите и гражданите ще могат да следят качествено ли се извършват те.

   Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини