Масови съкращения в ОЦК, държавата прави кризисен щаб

От 26 април ръководството на Оловно цинков комплекс започва съкращения на работници и служители. Общо 350 души ще излязат на борсата. От оловно производство ще си отидат 186 човека, а от цинково 35. Останалите ще бъдат от съпътсващите производства и администрацията. Общо в  ОЦК до сега работиха 756 човека. Това се казва в Информация до синдикатите на изпълнителния директор Славея Стоянова.

Все още обаче от собственика на Оловно цинков комплекс Валентин Захариев няма официално потвърждение до властите. Няма и искащото се в такива случаи уведомление до Бюрото по труда и до Инспекцията по труда.

Прави се опит да се извиват ръцете на държавата. Захариев предприема голямо уволнение, като изпълнява заканата си от срещата на 28 януари с представители на правителството в Кърджали. Това е лично негова инициатива, заяви пред журналисти в Кърджали народният представител Цвета Караянчева. Тя каза, че няма натиск от Министерството на околната среда и водите за затваряне на ОЦК. Захариев е представил план за действие със срокове за инвестиции и суми, който се разглеждат в МОСВ.

 Създаваме кризисен щаб. Уволненията ще бъдат драматични за Кърджали. На улицата ще излязат висококвалифицирани работници. Затова в Щаба ще влязат представители на социалното и екологичните министерства, синдикатите, бизнесмени. Трябва да се намери алтернатива и тези хора да бъдат устроени. Това каза от своя страна областният управител Иванка Таушанова. Тя попита какво ще направи ОЦК след година, когато по график трябва да бъде пуснат цинковия завод, ако уволни сега квалифицирани работници. Този завод е създаван от поколения кърджалийци, а сега се разсипва. На улицата излизат хора с голям стаж, опит и квалификация ,каза Таушанова.

Областният управител заяви, че като представител на държавата е отстоявала интересите на кърджалици за чиста околна среда. В Същото време е подала ръка за да няма съкращения. Но не виждаме решителност у собственика Валентин Захариев за осъществяване на инвестиционните проекти. Грешка бе опитът да се търсят някакви мними замърсители на въздуха или да се твърди, че има грешки в измервателните станции. Това бе губене на време, сподели Таушанова

Цвета Каряанчева обави, че е имала среща с профсъюзните организации. На нея е изразила позицията си. Думите ми са превратно представени в медиите от  лидерът на синдикат” Защита” Красимир Митов. Според него  съм казала, че оловния завод няма да бъде затварян и металурзи няма да бъдат уволнявани.Това е лъжа. Смятам, че е време синдикатите да поемат отговорността и да поискат обяснение от Валентин Захариев, за намеренията му да извърши съкращенията, подчерта Караянчева.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини