3 °C

Тодоров ден и традицията на Конския Великден

  През 1992 г. в землището на село Долно Луково,Ивайловградско бе открита една нетрадиционна и ефектна тракийска гробница. Нейната украса е предимно релефна, като съдържа и глава на кон. Предната част от конски скелет, на когото липсва главата и шията бе открита в дромоса/коридора/. Това поставя проблема за коня и мястото му в местните религиозни представи през античността, както и тяхната проекция до наши дни.

 Конят е животно, чието опитомяване започва в евразийските степи през бронзовата епоха.На Балканите този процес датира в края на ІІ хил.пр.Хр. Още Омир нарича траките „конелюбиви”, описвайки конския впряг на митичния цар Рез. Чудесни коне са обитавали конюшните на друг митичен владетел –Марон, основал беломорския град Маронея.

Античната литературна традиция сочи коня като животно, яваващо се основния спътник на тракийския владетел. Нещо повече, божественото начало на властта и дори самото обожествяване на царете се показва чрез престижната им позиция като конници. Това се вижда добре и от изображенията на конник върху монети на тракийските династи, датирани предимно в ІV в.пр.Хр. Те се секат като регалия на владетелската институция. Конниците заемат лицевата страна,предназначена обикновено за боговете, обстоятелство което извежда на преден план предположението,че в Тракия се търсело пълното обожествяване на владетеля. Така се стига до утвърждаването на тракийския Херос като универсално в същността и иконографията си божество.Още проф.Димитър Дечев разкри връзките на това тракийско божество с подземния свят, този свят в който отиват душите на умрелите.Според него не случайно в римската иконография Херосът се представя като ловец на човешките души. Това го прави често срещан персонаж върху надгробните релефи от римската епоха, включително и в Източните Родопи.

  Особено представителна е една стела от могилния некропол при село Камилски дол, Ивайловградско, която се съхранява в историческия музей в Хасково. Херосът е основен персонаж и върху оброчните релефи, открити в тракийските светилища при с.Бели пласт, Кърджалийско; Ручей, Крумовградско; Самокитка, Момчилградско и Хухла,Ивайловградско. В надписите върху оброчните релефи той е наричан с различни епитети като : ”Спасител”, ”Непобедим”, ”Подземен”, ”Лечител” и др.

  Но да се върнем към коня. От дълбока древност в Източното Средиземноморие  той е символизирал слънцето. Не случайно в откритата от нас гробница при Долно Луково, той е изобразен на източната стена т.е. тази посока, от която изгрява небесното светило. Символната връзка между коня и слънцето неизбежно ни отвежда до традиционния народен календар.

И днес нашия народ празнува т.нар.Конски Великден. Той съвпада с края на зимното слънцестоене. Църквата е наложила на този ден честването на св.Тодор Тирон, но това не променя езическата същност на празника. Последният е известен още с названията : Тодоров ден, Тодорица, Тодорова събота. Именно в съботата преди Тодоровската неделя се извършват популярните сред народа ни надбягвания с коне. Още преди изгрев слънце жените са приготвяли хлебчета с форма на подкова или на конче и са ги украсявали с ядки или чеснови скилидки. Всяка домакиня е раздавала от тези хлебчета, имитирайки движенията и звуците на животното. От този хляб се е слагало и в храната на конете.

  Битува поверие, че вода в която е поставена слама от яслите на конете, заздравява косата като конска грива. Поради това рано сутрин жените приготвяли такава вода, с която измивали косите си.

  И днес мъжете почистват  конете, накичват ги, обличат се с нови ризи и ги извеждат за надбягването. На него присъства цялото село. Спечелилият първото място ездач бива награждаван с риза или кърпа. Той се радва на всеобща почит и задължително обикаля домовете на съселяните си, където е посрещан радушно, а конят му е добре поен.

След празника конят победител се продава. Етнографката Иваничка Георгиева вижда в този празник проекция на култа към Хероса.

  Надбягванията с коне имат отколешна връзка с почитта към покойниците. Нека си припомним, че в „Илиада” Омир споменава за организираните в чест на Патрокъл надбягвания с колесници. Античните автори сочат, че надбягванията с коне били основна част от погребалните празненства в памет на обожествяваните тракийски владетели.

 Твърде интересен и засега необясним е фактът, че летния Тодоровден, посветен на св.Тодор Стратилат съвпада с друг традиционен празник посветен на мъртвите предци-Русалската неделя или още т.нар.Русаля. Както зимния така и летния Тодоровден са съобразени от Църквата с Великден. В народната традиция обаче те са предопределени от отношението им към древен слънчев календар, който е двуцикличен, поради номадския си произход.

  Този календар вероятно е бил обогатен и от прабългарите, чието основно божество Тангра е здраво свързано с коня. Известно е ,че за прабългарите, както и за всички тюрки, конят е бил не само военно, но и стопанско животно. Този факт до голяма степен допринася за слънчевия аспект на коня и в тяхната митология. Виждаме отъждествявания с небето Тангра да язди слънчевия символ коня не само на Мадарския релеф. Тази иконографска схема е масово тиражирана в прабългарските амулети. Един е открит при село Чал, Крумовградско.

  Наслоено през вековете от различни религиозни и митологични системи преклонението пред конника е здраво застъпено в българския фолклор. Днес то е получило най-концентриран израз в песните и преданията за Крали Марко. В Източните Родопи той е фрагментарно познат и сред мюсюлманското население. В Кирковско могат да се чуят разкази за този легендарен персонаж.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
16 яну 2021
Последни новини