Италианската традиция, която пандемията възроди

Италия бе сред най-засегнатите страни по време на първата вълна на COVID-19 в Европа. И докато всички предполагат, че наесен положението ще бъде още по-страшно, на Ботуша се опитват да спасят и без това краткия и слаб туристически сезон.

А в страна с толкова традиции като Италия не е никак трудно да се привлекат туристи. И именно една позабравена и доста стара (още от 1600 г.), се възражда с нови сили, за да помогне на бранша и заведенията.

Buchette del vino, или още известни като винени прозорци, са малки отвори в стените на стари сгради, през които минувачите могат да си поръчат чаша вино, без да влизат в директен контакт с други хора.

Традицията е разпространена най-вече в района на Флоренция и води началото си от Ренесанса, когато това е бил по-евтиният начин са си купиш вино, а търговците - да спестят данъци. Най-често това са местни, заможни земевладелци, които произвеждат вино и имат достатъчно пари, за да си построят голяма къща с малко прозорче за продажби.

Те обаче добиват особена популярност във времена, в които Италия се бори с епидемията от чума. Но дори тя не е способна да лиши местните от едно от удоволствията им в живота - да изпият чаша ароматно вино.

Парите за нея слагат с метален съд, който първо се дезинфекцира, преди да се отвори от продавача. Е, днес не сме XVII век, а 2020 г., но ситуацията е сходна. Различното е, че плащанията стават с карта, а през прозорчетата можем да си поръчаме и аперол, кафе и сладолед например.

Този начин на търговия не само е полезен за местните, които търпят големи загуби в последните месеци, но е и много по-безопасен. Същевременно се превръща и в атракция, най-вече за малкото чуждестранни туристи, които бързат да споделят как са си купили чаша вино в социалните мрежи.

Днес във Флоренция има около 180 прозорчета за вино, като не всички функционират по предназначение. Но повечето заведения в сгради, които разполагат с тях, ги отвориха още през май.

Въпреки че имат горе-долу еднаква форма (за да се отличават от обикновените прозорци), всички сякаш са различни един от друг и са неразделна част от историята на региона и ренесансовата архитектура, предава CNN.

Източник: lifestyle.bg

Коментари в сайта

Последни новини