"Дома на доброто" на феномена Влайчо Жечев

Хора от цялата страна търсят изцеление в "Дома на доброто" в новозагорското село Коньово. Мемориалът бе открит преди една година на 15 август и е посветен на ясновидеца дядо Влайчо, тази година се навършват 126 години от рождението му. 

Феноменът Влайчо Жечев, наричан от местните Пророка на народа, е лечител и ясновидец, съизмерим със способностите си с петричката врачка Ванга.

Комплексът е построен по инициатива на новозагорския кмет Николай Грозев, който е имал една единствена среща с дядо Влайчо, месеци преди смъртта му, но според Грозев, тя бележи живота му, давайки му насока "да помага на хората".

Мемориалният комплекс се намира в парка на село Коньово, като в музейната част е показана експозиция с вещи на дядо Влайчо, с неговата цигулка, куфар, пишеща машина, библия, дрехи, стаята му, възстановена по спомените на Николай Грозев, фотографии, стотици благодарствени писма от хора, на които е помогнал. Над 700 са прочетените благодарствени писма. Ясновидецът е получавал по 30 писма дневно, а някои са неразпечатани, защото той е знаел какво пише в тях. Това разказа пред репортер на БТА Генка Димитрова, уредник в "Дома на доброто".

Съграден е параклис, в който са положени останките на дядо Влайчо, до него се стига по т.нар. "Ангелска пътека" покрай паметника му в цял ръст. Има още беседки за отдих, както и пчелин, защото ясновидецът се е занимавал с отглеждане на пчели дълги години от живота си.

"Силата сякаш продължава да съществува и да помага на хората", смята Николай Грозев, който чувства, че по този начин е изпълнил завета на дядо Влайчо, а посетителите отивайки там, получават утеха или изцеление.

Хората от Сливенско и Новозагорско все още помнят ясновидеца, който за местните може да се сравнява с Ванга. Веруюто на дядо Влайчо било "Даром ми е дадено, даром го давам", като предсказвайки не взимал пари.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини