Софиянци купуват земи в региона, правят слънчеви инсталации

Митко Синабов

Софийски фирми купуват здраво земя в Кърджалийско за изграждане на слънчеви инсталации за добив на електроенергия. Само в една консултантска фирма в Кърджали за последните две седмици са направени десетки запитвания за терени. Пет проекта са подготвени и представени през последните дни.

 Кърджалийско и районът на Сандански са с най-много слънчеви дни в годината. Земята тук е евтина и от ниска категория .Това обяснява големия инвеститорски интерес, поясни за Кърджали бг вести Митко Синабов, строителен консултант.

 Софиянци изкупуват основно земи в района на Бенковски и Златоград, като гледат да са близо до далекопроводи. Целта е да закачат след това инсталациите към тях. Фирми в столицата не могат да насмогнат да проектират. Инвеститорите казват, че вложените средства се връщат за 5 години.

 Вече е готов проект в джебелското село Лебед. Спечелил е финансиране. При него панелите са разположени върху покрив. Това накарало много инвеститори да се оглеждат за големи покривни конструкции, които да покрият със слънчеви панели.

 Обикновено софиянци кандидатстват с проекти за европейско финансиране. Изискването е да имаме 20 процента добив на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Затова НЕК насърчава българските фирми.

Имаме земи и слънце. Това привлича инвеститорите, подчерта Синабов.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини