Милионът на правителството прави Перперикон по-достъпен

 Единият милион, който правителството ще ни предостави за Перперикон ще бъде насочен към подобряване на достъпността на скалния град. Има нужда от пътеки. Също така ще се извършат спешни консервационни и реставрационни работи. За цялостната социализация на Перперикон общината е подготвила проект и кандидатстваме по оперативна програма за 6 млн.лева . Това заяви по време на кратка церемония кметът на Кърджали Хасан Азис.

 Той покани пред  общината общественици, граждани, ученици, журналисти, за да покаже чека за 1 милион лева, който получи от премиера Бойко Борисов. Градоначалникът показа още и грамота и плакет  ,подарени по време на тържествена церемония в Националния исторически музей. Хасан Азис благодари на Инициативната група от преподаватели и ученици от СОУ „П.Р.Славейков”, която бе в основата на агитацията и гласуването за скалния град на траките в класацията „Чудесата на България” на вестник „Стандарт”. Той каза, че Инициативната група ще бъде гарант за правилното изразходване на средствата за скалния град на траките.

Ще припомним, че в класацията Перперикон зае второ място и поради това правителството отпуска субсидия от 1 млн.лева.

Успехът ни е общ. Това е едно от най-хубавите чудеса на България. Повярвахме, че чудото ще го има в Кърджали, повярваха ни и другите и гласуваха за нас. Вярваме, че живеем в място където стават истински чудеса. Това ни обединява,заяви в словото си градоначалникът. Според него милионът ще убеди гражданите, че чудото наистина съществува в Кърджали. Все още Перперикон не е разкрил цялото си великолепие . Очакват ни още чудеса, подчерта Хасан Азис.

Общинският съветник и една от ключовите фигури в Инициативната група- Георги Кючюков отбеляза, че Кърджали е постигнал безспорен успех. Той е класирал  в първата петица на „Чудесата на България” два археологически паметника, нещо за което другите области само са мечтали. Голяма е заслугата на учениците от „Славейков”,които ангажираха последователи  във  Фейсбук, по училища и улици, каза Георги Кючюков.

Нешка Шопова партньор на Кючюков в Инициативната група отбеляза  ,че кърджалийци са се обединили независимо от възраст, етнос , религиозни убеждения. Пожелавам на кърджалийци да довеждат всяко свое начинание до край, както това стана с гласуването за Перперикон, подчерта Шопова.

Ивелина Николова, ученик от” Славейков”, изрази волята на съучениците си парите да бъдат използвани по предназначение.

Общинската съветничка Дора х Христова каза, че Кърджали заслужава това признание, а колежката й Бахар Палова допълни,че сме доказали как с общи усилия печелим битките.

 Членът на археологическия екип на Перперикон Даниела Коджаманова благодари за подкрепата на кърджалийската общественост. Тя каза, че екипът е мотивиран да работи с още по- голямо желание. Нашият труд бе осмислен, подчерта Коджаманова. Хубавото е, че свързват Кърджали с добри новини,заключи археоложката.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини